Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Loui Sand. Bild: CARL SANDIN

Loui Sand om framtiden: "Tar det dag för dag"

Loui Sand har valt att avsluta karriären. Nu berättar stjärnan om reaktionerna efter beslutet och om framtiden.
– Handbollen kommer alltid ha en plats i mitt hjärta men nu tar jag dag för dag och timme för timme, säger Sand till P4 extra.

Det var i måndags som handbollsstjärnan Loui Sand meddelade att handbollskarriären är över. Den förre Sävehof-spelaren meddelade via sin podd att "jag är född i fel kropp" och att stjärnan står i kö för utredning om könsdysfori.

LÄS MER: Loui Sand avslutar karriären: "Född i fel kropp"

I en intervju med P4 Extra berättar Sand under torsdagen om reaktionerna i sociala medier efter beslutet.

– Det här är det finaste av allt i den här jobbiga situationen som det varit innan. Nu är det en befrielse och den stöttning jag fått går inte att beskriva. Jag blir så glad och varm i hjärtat, jag älskar er allihop. Jag önskar jag kunnat svara och krama varenda en, på riktigt.

LÄS MER: Signell om Sands besked: "Starkt och häftigt gjort"

Sand berättar att tankarna snurrat i huvudet länge innan beslutet att berätta för nära och kära och sedan offentligt. Till de som är i samma situation säger Sand:

– Det som hjälpt mig är att jag tog steget till att våga prata om det och tog det dag för dag och timme för timme med de här jobbiga tankarna. När man har det jobbigt och har en dålig period är kommunikation a och o. Du som är i den här situationen måste våga ta steget, annars blir det svårt.

"Älskar mitt liv"

Sand berättar att karriären som spelare är definitivt över men att handbollen fortfarande kan komma att spela stor roll för 26-åringen.

– Folk erbjuder sig det ena och det andra och vill att jag ska bli ledare och allt vad det är. Handbollen kommer alltid ha en plats i mitt hjärta men nu tar jag dag för dag och timme för timme. Jag vet inte vad jag ska göra exakt just nu utan nu står jag i kö och älskar mitt liv.

Könsdysfori

"Könsidentitet handlar om det psykologiska könet. Alltså det kön som en person själv uppfattar sig som, till skillnad från det juridiska, biologiska eller sociala könet. En person med könsdysfori lider av att kroppen inte överensstämmer med den upplevda könsidentiteten och kan därför ha en önskan om könsbekräftande behandling. Könsdysfori har inget med sexuell läggning att göra.

För att erbjudas behandling inom den offentliga sjukvården krävs en medicinsk diagnos. För att fastställa en diagnos krävs en utredning vid något av de specialiserade teamen för könsdysfori i Sverige."

Källa: Vårdguiden

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.