Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Loui Sand är missnöjd i Kärra. Bild: NICKLAS ELMRIN
Loui Sand är missnöjd i Kärra. Bild: NICKLAS ELMRIN

Loui Sand har slutat spela matcher med Kärra

Loui Sand blev den förste transpersonen att spela elithandboll på herrsidan.
Ett halvår senare har han slutat spela matcher – och hintar om ett klubbyte.
– Jag fick höra hur snacket gick i laget, säger han till Expressen.

Loui Sand gjorde över 100 landskamper för det svenska damlandslaget i handboll, och var proffs i Frankrike. Då valde han att avsluta karriären – för att genomgå en könsbekräftande behandling.

Dryga 2,5 år senare kom nyheten att Sand återvänder till handbollen. Då i herrallsvenska Kärra, vilket gjorde honom till den första transpersonen att spela svensk elithandboll på herrsidan.

I september kom debuten. I början gick det bra, men efter en tid hamnade Sand långt från truppen. Trots hårdträning är han i dag inte närmare en startplats.

”Avundsjuka och missunnsamhet skapades”

Någonting han berättar om för Expressen.

– Helt plötsligt blev det en konkurrenssituation och det var inte alls lika populärt, märkte jag direkt. Avundsjuka och missunnsamhet skapades och det där går fetbort för mig. Jag fick höra hur snacket gick i laget och hur man gick till tränaren och sa att jag favoriserades. Enligt mig är det så här: du ligger x antal år före mig på testo, var bara bättre då. Eller vad fan är grejen? Om man inte klarar av konkurrens, lycka till med din idrott…, säger han, och fortsätter:

– Jag pallar inte med skitsnack, aldrig gjort. Jag är med för att jag har hållit på med handbollen i större delen av mitt liv och jag älskar skiten och för att visa att det faktiskt går. Missunnsamhet och avundsjuka är det värsta jag vet. Då backar jag.

Nu har Sand slutat spela matcher – och öppnar för ett klubbyte.

– Jag försöker kämpa och träna på som fan. Sen hade det varit guld om något lag hade hört av sig och tänker, ”det här kan vara intressant och roligt, får se vad han kan bidra med”, men vi får se helt enkelt. Handbollen är ju samtidigt långt ifrån min prio ett. Det är min psykiska hälsa och mina föreläsningar som jag jobbar med, säger han.

Kärra ligger sist i handbollsallsvenskan efter 24 spelade matcher.

LÄS MER: Loui Sand om självmordstankarna och resan mot att bli man

LÄS MER: Loui Sand redo för historisk debut i sitt liv som man

LÄS MER: Loui Sand skriver kontrakt med Kärra HF

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.