Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/7

Linnéa Claeson får FN-pris

Linneá Claeson är handbollsspelare, juriststudent, förebild och för dessutom en kamp mot sexuella trakasserier genom sitt instagram-konto Assholesonline, där hon lägger ut skärmdumpar på konversationer med män som trakasserar henne. Nu kan hon dessutom titulera sig FN-pristagare. Hon får nämligen Svenska FN-förbundets pris för mänskliga rättigheter.

Svenska FN-förbundet delar årligen ut pris till en person som kämpat för mänskliga rättigheter. Tidigare har personer som Soran Ismail, Annika Jyrwall Åkerberg och Sara Mohammad fått priset. I år gick utmärkelsen till handbollsspelaren Linnéa Claeson. 

FN-förbundets motivering löd:

”Linnéa Claeson har med mod reagerat och agerat öppet mot hot och kränkningar på nätet, och därigenom synliggjort en skrämmande verklighet som många möter. Linnéa har, genom ett engagemang som spridit sig som ringar på vattnet i breda folklager, bemött sexuella trakasserier med en blandning av humor och allvar. Linnéa lyfter också på ett förtjänstfullt sätt fram dessa viktiga frågor i traditionella medier.”

Läs mer: "Stjärnorna hyllar handbollssprofilens kamp"

"Hon belyser problemet"

På sitt konto Assholesonline på instagram har Linnéa Claeson, som snart ska bli proffs i Danmark, mängder av följare. Hon är dessutom aktiv som föreläsare och har bland annat pratat för riksdagen. 

– Flickors och unga kvinnors rättigheter är centrala för Svenska FN-förbundet och Linnéa Claeson gör ett fantastiskt arbete för att försvara och stärka dessa rättigheter. Hon belyser samtidigt problemet med det hat på internet som drabbar inte minst unga tjejer, säger Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic i ett pressmeddelande. 

Läs mer: "Handbollsprofilens kamp mot sexuella trakasserier"

Linnéa Claeson själv har tidigare pratat med GP om sin kamp mot sexuella trakasserier på nätet. 

– Det här handlar inte om mig. Det handlar om samhällsstrukturen, att nästan alla tjejer någon gång får känna på det här, oavsett om det är sexuella kränkningar, en äcklig kommentar eller att känna sig rädd för att åka buss eller gå hem själv på kvällarna. Vi har en lång väg kvar, samhället är inte jämställt än, sa hon då. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.