Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Larholm siktar mot nästa steg

Tio år ute i handbolls-Europa har gett ovärderlig kunskap. I framtiden hoppas Sävehofs återvändare Jonas Larholm få omsätta allt i ett tränarskap. – Om jag är tillräckligt bra, jag vill inte göra något halvdant, säger 34-åringen.

Efter ett decennium i tre länder – Spanien, Ungern och Danmark – och fyra olika klubbar kom beskedet i mars att Jonas Larholm, 34, återvänder till svensk handboll och moderklubben Sävehof. När allt blev klart cirkulerade ett citat från Larholm runt: "Sedan ska jag tillbaka i det svenska handbollslandslaget också".

– Det stod någonstans som ett citat, men jag vet inte om jag har sagt att jag ska tillbaka till landslaget, säger Jonas Larholm med ett leende.

– Det får vi se. Landslaget är också i någon form av omvandlingsprocess med ny tränare. Det får lägga sig lite. Nu har det framför allt varit fokus på att komma tillbaka till klubben, Göteborg och Partille.

Stänger inte landslagsdörren

Larholm var med i det svenska silverlaget vid OS i London 2012, men hans senaste stora framträdande i blågult var vid EM 2014. Han stänger dock inga dörrar – det kan bli fler än 211 landskamper och 642 mål i landslagsdressen.

– Jag har nog spelat den bästa handbollen jag någonsin gjort på senare år. Sedan är det ju upp till landslagschefer och tränare att avgöra om det räcker till för att vara med i landslaget. Sedan ska jag själv känna att jag är hundra motiverad, och har en mental och fysisk ork till det. Ambitionen ska alltid vara att försöka vara på en nivå så att man skulle kunna vara med.

Niometersspelaren talar hellre – och länge – om sina framtidsplaner som tränare. Möjligheten att fortsätta utbilda sig till tränare var en stor orsak till att han skrev på ett fyraårskontrakt med Sävehof.

– De senaste fyra åren har jag kanske lärt mig mer än vad jag gjorde under mina sex första år som proffs. Dels genom input från olika tränare och dels genom att man mognar också. Man blir skickligare på att sortera och sålla bort information som inte är nödvändig och hitta sin egen bana till hur man kan utveckla sig bättre som spelare.

Obekanta konkurrenter

Vikten av gruppdynamik, psykologi och den fysiska träningen gör tränarskapet komplext, menar Larholm.

– Jag är ödmjuk inför det och är hyfsat bra på handbollsbiten, men det är många andra delar i det. Det har jag blivit mer medveten om och jag kommer säkert uppfatta ännu mer hur brett det är, säger han.

Någon större uppfattning om hur Sävehof – som Larholm tog SM-guld med 2004 och 2005 – kommer att stå sig i konkurrensen under kommande säsong har dock inte 34-åringen.

– Jag har varit borta så länge. När jag tittar på laguppställningar i de olika lagen känner jag igen något namn här och där, men det ger sig. Jag får ha tålamod och plugga på lite extra inför matcherna, titta på video. Men det är bara kul.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.