Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Långväga gäster till Partille Cup: "Känns så häftigt"

Kanadensarna Beatrice Oaden och Camille Montour är två av alla handbollstokiga tonåringar som tagit sig till Göteborg för att delta i Partille Cup. – Det känns så häftigt att få komma hit för första gången, säger Beatrice.

Göteborg har fått handbollsfeber. Vart man än befinner sig i de centrala delarna ser man handbollstonåringar som kommit till staden på G för att vara en del av festen vid namn Partille cup. Under tisdagen drog handbollsfesten igång på allvar när invigningsceremonin hölls i Scandinavium. 

Spelare från hela världen fanns på plats för att inviga världens största handbollscup, två som rest långväga var kanadensarna Beatrice Oaden och hennes lagkamrat Camille Montour. Bägge 13-åringarna har rest ända från Laval i Quebec för ett äventyr i ett främmande land.

– Det känns så häftigt att få komma hit för första gången och delta in en av de största handbollscuperna, så det här är riktigt coolt, säger niometersskytten Beatrice.

Hennes lagkamrat, målvakten Camille, håller med. Dock med en observation:

– Det är väldigt häftigt, men jag trodde alla skulle vara blonda här, skrattar hon.

"Hoppas vi kan vinna en match"

Klubben de spelar för heter Handball Laval och redan innan invigningen hade man fått spela en match, den slutade i en förlust mot norska Björndal IF. Men trots förlusten har man inte gett upp hoppet.

– Jag hoppas vi kanske kan vinna en match, den första var rätt svår. Men inte så svår som vi hade trott, säger Beatrice Oaden.

Läraren introducerade sporten

Sporten som gäller i Kanada är, som vida känt, till stort del hockey. Även sporter som lacrosse, baseball och curling är populära. Handboll? Inte lika mycket.

– Det är inte så populärt, vi har inte så många lag. Det är populärare i Europa, säger Camille Montour.

Så hur kommer det sig att ni började med handboll?

– Vi har en gymnastiklärare som älskar handboll och som valde ut oss till att börja i Laval-laget.

Beatrice Oaden fyller i:

– Sen tyckte tränaren att, eftersom vi var är bäst i Quebec, vi förtjänade att åka hit för att han tror vi kan ro på de andra lagen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.