Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/15

Kungälvs 16-åringar har guld i sikte

Kungälvs HK:s flickor födda 2001 vill bli bäst i Sverige. Redan nu kan laget skörda framgångar i Partille cup. – Jag tror att vi har chans att vinna turneringen, säger 15-åriga Maja Fredén efter tisdagens premiärseger.

Partille cup kastades igång under tisdagen och på Heden var Kungälvs HK:s flickor födda 2001 ett av lagen som gjorde sin första gruppspelsmatch.

För två år sedan förlorade de finalen mot Son HK, som är ett av Norges bästa lag i åldersklassen. Finalmatchen var Kungälvs senaste Partille cup-framträdande inför tisdagens premiär.

Vilka som stod för motståndet? Son HK.

En av Kungälvs nyckelspelare är niometersspelaren Maja Fredén, som har spelat i laget länge och var med om finalförlusten mot Son för två år sedan.
– Visst hade vi lite revanschkänsla. Jag kände igen ganska många i deras lag, men jag tycker att de var vassare förut. Det var riktigt skönt att vinna den här gången, säger hon.

Ja, det blev revansch för Kungälv, som vann med två måls marginal (17–15) efter en jämn match och nervös avslutning.
– Det var en bra match från vår sida, vi tryckte på bra i anfallen och tog vara på våra lägen. Vi tvekade inte, säger Maja Fredén.

Ljus Kungälv-framtid

Kungälv HK gör något av en nysatsning på juniornivå. Föreningen vill slussa upp ännu fler av juniorspelarna till a-laget i Allsvenskan.

Andreas Wallin är en av två tränare för klubbens flickor födda 2001, som även tog SM-silver 2015. Han ser ljust på Kungälv-juniorernas framtid.
– Flera av de här spelarna har tränat med a-laget redan. Den här gruppen innehåller en mängd spännande individer som kan ha många fina år på handbollsplanen framöver, säger han.

Nyförvärv som gör grovjobbet

Alma Mikaelsson, 15, från Piteå är ny i laget. Hon flyttar till Göteborg i augusti för att studera på rikshandbollsgymnasiet Katrinelund och för att fortsätta handbollskarriären i nysatsande Kungälv HK.

Efter en träning spelade hon sin första match med laget i Partille cup-premiären mot Son HK.
– Det var riktigt spännande och jag tycker att det gick ganska bra för att vara första matchen i alla fall, säger hon efteråt.

15-åringen fick en tvåminutersutvisning tidigt i första halvlek – något som Andreas Wallin uppskattar.
– Det var kul att se henne ta för sig direkt. Hon är beredd att göra grovjobbet och det tror jag är viktigt för den här gruppen också, säger tränaren.

Går för segern

Lagets målsättning under det kommande året är att utmana om SM-guld i vår. Ett steg på vägen kan vara Partille cup-framgångar i veckan.

Maja Fredén är sugen på att vinna turneringen den här gången.
– Vi vill självklart vinna, det hade varit häftigt. Och jag tror att vi har en chans om det rullar på som vi spelade in den här matchen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.