Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Kritiken: "En final har spelat ut sin roll"

En avgörande final för damerna och en för herrarna avslutar i helgen handbollssäsongerna. Men det kan bli sista gången – i framtiden kan det komma att bli en finalserie i stället. – För mig väger det över att ändra till bäst av fem, säger Peter Gentzel, vd på Svensk Elithandboll.

Att handbollssäsongerna avslutas med en direkt avgörande final både för herrarna och damerna är traditionsenligt sedan 2005. Och till helgen är det dags för finaldagen igen. IK Sävehofs damer har chans att bärga ytterligare ett SM-guld när de tar sig an H65 Höör i Malmö arena och Alingsås spelar sin fjärde raka final när de ställs mot de senaste årens suveräner på herrsidan, IFK Kristianstad. 

Men nu kan formatet med finaldagen, som snabbt blev en publiksuccé efter att det infördes, snart vara ett minne blott. Enligt Sportbladet överväger handbolls-Sverige nu ett skifte till det koncept som fanns innan 2005, det vill säga att finalerna avgjordes i en serie i bäst av fem matcher. Anledningen är att intresset för finaldagen helt enkelt inte är tillräckligt stort. 

– De senaste åren har vi varit oerhört beroende av Kristianstads framgångar. Vi har haft flyt då rätt lag gått till herrfinalen. Damlagen säljer 300-500 biljetter per lag i bästa fall. Det vill till att det är två herrlag som lockar 3000 åskådare var. Den dag det inte är så faller både ekonomi och själva arrangemanget, säger Peter Gentzel, vd på Svensk Elithandboll, till Sportbladet.

Sävehof ställer sig positivt 

Ekonomiskt skulle det också vara mer gynnsamt för lagen att spela en matchserie, säger Gentzel. 

– På herrsidan skulle finallagen dubbla de pengar de får i dag om de spelar en finalserie. Damernas skulle definitivt också göra det, säger Gentzel.

IK Sävehofs klubbdirektör Stefan Albrechtson ställer sig positiv till en förändring. 

– För damernas del har en final spelat ut sin roll, säger Albrechtson, som menar att det skulle finnas chans till större publikfester om det i stället skulle avgöras i en matchserie. 

– När damerna springer in till finalen kommer det att vara högst 1000 personer, sen är det kanske 2200 när slutsignalen går och när prisutdelningen sker har många gått ut igen, säger Albrechtson. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.