Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Ljubomir Vranjes Kristianstad är topptippade inför årets säsong – Sävehof tippas i mitten trots guldet förra säsongen. Bild: Bildbyrån

Kristianstad topptippat – låga förväntningar på mästarna

Sävehof är svenska mästare – men IFK Kristianstad är storfavorit. Tolv av 14 tränare i Handbollsligan tippar skåningarna etta i tabellen. Sävehof? De tippas sexa – även av sig själva.
– SM-guld är målet, sedan om vi gör det som åtta, sexa eller åtta spelar inte så stor roll, säger sportchef Emil Berggren.

Att vara regerande mästare brukar inte sällan innebära ett visst favoritskap. Men knappast i årets Handbollsligan, åtminstone inte av förhandstipsen att döma.

I våras överraskade Sävehof, som slutade sjua i serien, handbolls-Sverige när de skickade lag efter lag ur slutspelet och till slut tog hem SM-guldet efter en rafflande finalserie mot Alingsås.

Nu kliver de in i säsongen med ett SM-guld att försvara, men någon större tro på att de ska återupprepa bedriften verkar inte finnas bland konkurrenterna.

I samband med den traditionsenliga upptaktsträffen som gick av stapeln i Malmö på måndagen presenterades tipsen för vilka klubbarna själva tror ska vinna serien.

"Spelar inte så stor roll"

Tolv tränarröster landade på IFK Kristianstad. Inte en enda röst föll på Sävehof, som i stället flest hade placerat som sexa.

En placering som de själva också hade satt sig på.

– Givetvis vill man alltid vinna, men ett eget tips på sexa ... vi kommer ha många matcher i år och det kommer att bli tufft, men förhoppningsvis kan vi göra ett bra slutspel, säger Sävehofs lagkapten Jonatan Edvardsson.

Sportchef Emil Berggren, som var på plats i stället för sjukdomsfrånvarande spelande tränaren Jonas Larholm, menar att det spelar mindre roll vilken plats laget hamnar på i seriespelet.

På frågan om de själva skulle vara nöjda med att sluta sexa i tabellen svarade han:

– Det beror på hur utvecklingen i övrigt ser ut. Till slut vill vi vinna SM-guld, om vi gör det som sexa, åtta eller etta, det spelar inte så stor roll.

Under sommaren har laget tappat en hel del tongivande spelare som Joakim Larsson, Viktor Ottosson och Oskar Sunnefeldt. De har ersatts av en hel del egna talanger och ett par nyförvärv utifrån.

Alingsås tror på sig själva

Emil Berggren menar att det är en medveten strategi att inte värva på sig för många etablerade spelare utan fortsätta tro på den kärntrupp gulsvart förfogar över.

– Vi har varit ganska tydliga att vissa människor i det här laget har varit värda att satsa mycket på, en sitter här, säger Berggren och pekar på Jonatan Edvardsson innan han fortsätter:

– Vi har fått möjligheten att ta in spelare som kanske hade gått direkt in i en startuppställning och petat bort vissa spelare, men det har vi inte gjort. Harmonin och hur man gick samman i gruppen blev det avgörande förra året, så det har vi försökt att hålla fast vid.

Om det är få som tippar att Sävehof ska ha med den absoluta tätstriden att göra så är det fler som tror på finalförloraren Alingsås.

Två tränare valde att tippa Alingsås som serievinnare. En av dem var egna tränaren Mikael Franzén.

– Vi spelade final nu senast så vi tycker varför inte?, säger Franzén som naturligtvis hoppas slippa ett lika smärtsamt slut som senast då säsongen rundades av med att Sävehof lyfte SM-pokalen i Estrad.

– Det var inte så kul att se en annan förening lyfta bucklan i sin egen arena ... , säger Franzén.

RIK: "Vi gillar kamp"

När det gäller Redbergslid så är förhandstipsen mer försiktiga. De flesta tror att mesta mästarna hamnar någonstans runt slutspelsstrecket.

Tränare Jasmin Zuta hade dock placerat sitt lag högre: Som trea.

– Kristianstad och Alingsås är ett snäpp bättre, sedan är det upp till kamp. Vi gillar kamp, säger Zuta.

För Önnered, som i våras kvalade sig kvar, pekade förhandstipsen på att det blir ungefär en liknande säsong nu. Fyra tränare tippade grönsvart som tia, inklusive ÖHK själva.

Lika många hade satt dem som elva.

För att göra ett bättre säsong i år tror tränare Tommy Atterhäll att det finns en särskild bit som måste förbättras.

– Vi börjar med att bli bättre på bortaplan, det är något vi har pratat om mycket. Vi tog merparten av poängen hemma.

Fakta: Så tippades tabellen av tränarna (Ett snitt baserat på alla 14 rösterna)

1) IFK Kristianstad

2) Alingsås HK

3) HK Malmö

4) IFK Skövde

5) IK Sävehof

6) Ystads IF

7) Redbergslids IK

8) Lugi HF

––––––––––––––––––––––––

9) IFK Ystad

10) Eskilstuna Guif

––––––––––––––––––––––––

11) OV Helsingborg

12) Önnereds HK

13) IF Hallby

––––––––––––––––––––––––

14) HK Varberg

SM-vinnare:

9 st – IFK Kristianstad

4 st – Alingsås HK

1 st – HK Malmö

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.