Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Krav på avgångar efter bikinitvånget i beachhandbollen

Bikinitvånget inom beachhandboll har väckt stor kritik och det norska landslaget bötfälldes för att ha brutit mot regeln i protest.
Nu kräver flera organisationer att cheferna för internationella och europeiska handbollsförbunden ska avgå, det skriver The Guardian.

Klädreglerna inom beachhandbollen som kräver att kvinnor ska spela i sport-bh och bikinitrosor har fått hård kritik sedan det norska handbollsförbundet lyfte frågan i våras.

När EM avgjordes i juli bröt det norska landslaget mot reglerna i protest i bronsmatchen mot Spanien och spelade i shorts och för det bötfälldes det norska förbundet av Europeiska handbollsförbundet (EHF) för otillåten klädsel.

LÄS MER: Norskorna bröt bikinitvång – får böter

Nu kräver flera organisationer som arbetar för kvinnliga idrottares rättigheter att cheferna för internationella respektive europeiska handbollsförbunden, Hassan Moustafa och Michael Wiederer, ska avgå, det rapporterar The Guardian.

– Detta är en uppenbart sexistisk sed som behöver elimineras, säger Luisa Rizzitelli, ordförande för den italienska organisationen Assist.

LÄS MER: 16-åringar tvingas spela i bikini: ”Gubbsjukt”

LÄS MER: Sporterna som vägrar släppa klädkoder

”Det är det skamliga”

Utöver Assist ska även tyska Discover Football och franska Alice Milliat Foundation vara två av de sju organisationerna som står bakom avgångskraven som framförts genom ett brev till förbundens chefer.

– De (EHF och IHF) har inte bara struntat i att omgående slopa regeln (efter den norska protesten), utan de har dessutom bekräftat med böterna – det är det skamliga, säger Rizzitelli.

För The Guardian vill IHF inte bemöta kraven utan hänvisar till tidigare uttalanden och säger att nya regler kan beslutas under en kongress i november.

LÄS MER: Bikinitvång i beachhandboll blir ministerfråga

LÄS MER: Kontroversiell klädregel i beachhandboll kan slopas

Så står det i reglementet:

Överdel:

Männens tröja måste vara utan armar och vara åtsittande. Kvinnornas överdelar ska ha bar mage och måste också sitta tight, med djupa urringningar från ärmarnas hål till ryggen. Att bära t-shirt under är inte tillåtet.

Underdel:

Manliga idrottare måste använda shorts, och kan vara längre om de inte är för säckiga. De måste dock sluta minst 10 centimeter ovanför knäskålen. Kvinnliga idrottare måste använda åtsittande bikinitrosor som är skurna i uppåtvinkel vid benets överdel. Bredden på sidan får vara högst 10 centimeter.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.