Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Niklas Kraft, målvakt Alingsås HK. Bild: JÖRGEN JARNBERGER
Niklas Kraft, målvakt Alingsås HK. Bild: JÖRGEN JARNBERGER

Kraft kung i Estrad – Alingsås vann finalreprisen

Det var match till en början. Men från slutet av den första halvleken och framåt var det inget snack.
Alingsås besegrade Sävehof i finalreprisen med 28–23 – mycket tack vare en storspelande målvakt vid namn Niklas Kraft.

Efter fredagens seger över Eskilstuna Guif reste Sävehof för att möta Alingsås i Estrad på söndagen. Senaste gången man lämnade den arenan gjorde man det med en guldmedalj runt halsen.

Skulle det bli lika glada miner för Partillelaget denna gång?

Efter en halvlek såg svaret ut att bli nej.

Rivalmötet började trevande och för gästernas del var det tur att de hade en målvakt som spelade bra. August Eli Björgvinsson höll kvar Sävehof i matchen när anfallsspelet hackade. På de sex första skotten noterades islänningen för fyra räddningar.

LÄS MER: De var bäst när Alingsås premiärsegrade

Ställningen var fyra lika efter 15 minuter.

Kanske var det lite premiärnerver?

– Det syntes väl lite. Det var lite hackigt. Kanske lite väl snabba avslut på deras målvakter. Jag tycker ändå vi hanterar det ganska bra, säger Alingsås tränare Mikael Franzén.

I denna hemmapremiär för Alingsås var det många stolar som stod uppfällda utan ägare. Det sedvanliga trycket från läktarna var inte som det brukar. De enda gångerna ljudvolymen höjdes från de 1653 personerna på plats var när Christoffer Brännberger, som inte var en favorit hos hemmapubliken för gamla synder, gjorde ner Andreas Lang. Eller när Gustaf Wedberg kastade omkull Fredrik Teern.

Efter en något temposvag inledning drogs det hela upp en aning innan halvtidsvilan – och det var hemmalaget som utnyttjade det bäst.

AHK började få hål på Björgvinsson och när till och med Benjamin Helander hittade nätet efter två straffmissar och ett par inte så lyckosamma avslut, ryckte Alingsås innan halvtidsvilan.

På de sista 5.30 av den första halvleken gick Mikael Franzéns gäng från nio lika till ledning 14–9 i paus.

– Jag tycker vi spelade väldigt, väldigt bra bakåt. Och sen framåt kan jag inte säga så mycket men vi tuggar på och kommer till lägen, säger Niklas Kraft.

Alingsås gasade

Efter de första 30 minuterna var det hemmamålvakt Kraft som hade glänst. Han kom nästan upp i 54 i räddningsprocent och började den andra halvan med en dubbelräddning mot Gustaf Wedberg – straff plus retur.

– Han har ett bra försvarsspel framför sig också. Men det är klart – han växte förra säsongen och det har sett bra ut även på försäsongen så det var kul att han kunde leverera i matchspel också, säger Franzén.

Och Alingsås bara fortsatte att ånga på. Samuel Lindberg gjorde sitt första mål i matchen fram till 15–9 när han lekte in bollen över inbytte Simon Möller i Sävehofs mål. Nye lagkaptenen Niclas Barud var klinisk och stark som en oxe på linjen.

LÄS MER: Sävehof gick ifrån matchplanen

Helt plötsligt var det 18–11 på tavlan med drygt 23 minuter kvar att spela. Sävehof tog timeout.

Men det hjälpte föga. Gästerna hade fortsatt svårt att komma rätt framåt – samtidigt som Kraft fortsatte storspela. Alingsås å andra sidan arbetade lugnt och metodiskt när de anföll och målen kom som på beställning.

Med en kvart kvar stod det 22–15 – fördel AHK.

LÄS MER: ”Frågan är om man någonsin kommer släppa den”

”Valde att bromsa”

Ikapp kom aldrig Sävehof. Alingsås inkasserade därmed en seger direkt i sin premiär. Och den var av skönaste karaktär – mot förra årets finalmotståndare.

Slutresultat: 28–23.

– Vi kanske går ner i tempo sista tio. Det är det där om man ska gasa eller bromsa. Vi valde att bromsa och det kanske inte ser jättefräckt ut alla gånger men vi spelar oss fram till bra lägen och målvakterna gör några frilägesräddningar. Vi kanske kunde vunnit med några bollar till, säger Franzén.

När matchen var över stannade Niklas Kraft på 46 i räddningsprocent. Men även han, precis som Franzén, valde att lyfta fram försvaret framför honom som den stora anledningen till att han knep nästan hälften av skotten.

Har ni ändrat någonting i försvarsspelet inför denna säsongen?

– Egentligen inte. Vi har spelat tillsammans i ett år. Vi har hittat en bra metod och ett bra sätt att arbeta.

Beskriv känslorna när man står i vägen för i stort sett allt?

– Det är lätt att man kommer in i ett så kallat flow. Särskilt om det spelas snabb handboll som det gör i dag. Det går fort och kommer bollar hit och dit och man hinner inte tänka så mycket. Man går lite på instinkt.

Hur viktigt var det för egen del att inleda med en sådan här match?

– Det är väl till viss del viktigt … Till viss del inte … Jag vet inte … Jag vill vinna matcher bara. Sen om jag börjar bra eller om laget börjar bra – bara vi vinner matcherna så är det bra. Men det är klart att det är kul att känna att man är i form och i farten igen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.