Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Kontroversiell klädregel i beachhandboll kan slopas

I dag ska kvinnliga beachhandbollsspelare ha tajt sport-BH och max tio centimeter höga bikinitrosor. Den kontroversiella klädregeln kan nu slopas.
– Det är klart att vi står bakom det. Det känns inte så modernt, säger Svenska handbollförbundet generalsekreterare Robert Wedberg till Sportbladet.

De kontroversiella klädreglerna i beachhandboll säger att kvinnor måste spela i tajt sport-BH och bikinitrosor.

”Kvinnor ska ha på sig en bikini där toppen ska vara en åtsittande sport-BH med djupa halsringningar vid armarna. Trosorna får inte vara mer än tio centimeter på sidorna”, står det i regelverket.

Det norska handbollförbundet har lämnat in ett förslag till Europeiska handbollförbundet (EHF) om att slopa kraven och under helgens kongress fick förslaget gehör, det rapporterar NRK.

Den norska beachhandbollsspelaren Katinka Haltvik säger till NRK om de regler som finns i dag.

– I början tyckte jag att det var väldigt obehagligt. Jag blev mer upptagen med att trosorna inte skulle hamna snett än att spela handboll.

Sverige står bakom

Nu ska förslaget gå igenom hos Internationella handbollförbundet och EHF jobbar med den frågan.

– Vi vill att det ska träda i kraft så snart som möjligt, men det blir väl när processen är klar. Vi kommer antagligen inte att ha det klart innan OS, men nästa mästerskap måste det vara i mål, säger Norska handbollförbundets presidenten Kåre Geir Lio till NRK.

Sverige är ett av länderna som ställt sig bakom det norska förslaget.

– Det är klart att vi står bakom det. Det känns inte så modernt. Det finns en nordisk samsyn där och det är jättebra att Norge dragit igång det. Vi har redan skrivit in i vårt nationella regelverk att man får göra avsteg från den klädkoden i damernas beachhandboll. Det gäller att jobba bort en sådan regel, säger Svenska handbollförbundet generalsekreterare Robert Wedberg till Sportbladet.

”Kvinnor ska ha på sig en bikini där toppen ska vara en åtsittande sport-BH med djupa halsringningar vid armarna. Trosorna får inte vara mer än tio centimeter på sidorna”, står det i regelverket i dag. Bild: IAN WALTON FOR OIS
”Kvinnor ska ha på sig en bikini där toppen ska vara en åtsittande sport-BH med djupa halsringningar vid armarna. Trosorna får inte vara mer än tio centimeter på sidorna”, står det i regelverket i dag. Bild: IAN WALTON FOR OIS

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.