Klurig grupp väntar Sverige

Spanien, Slovenien, Serbien – och Sverige. Fyra ess i leken där tre går vidare till mellanrundan i Göteborg. - Det är kanske inte är den svåraste gruppen – men definitivt en av de jämnaste, säger förbundskaptenen Henrik Signell.

ANNONS
|

Nedräkningen inför EM i Sverige har börjat på allvar. Torsdagskvällens träning ställdes in på grund av flygstrejk och i stället fick laget buss ner till Kastrup för att hinna med flyg ner till Tyskland där dubbelt genrep väntar mot det tyska EM-laget under helgen. På onsdag väntar OS-tvåan Frankrike i Alingsås.

Ska vässa försvarsspelet

För relativt färske förbundskaptenen Henrik Signell, till vardags tränare för Sävehofs damer, är det tre betydelsefulla matcher för att komma i fas inför den första gruppspelsmatchen, mot Spanien i Stockholm den 4 december.

- Matcherna är viktiga, helt klart, men det är inte resultaten som är det primära. I stället handlar det om att vi tar steg framåt och känner att det händer något, att vi utvecklas i rätt riktning, säger han

ANNONS

Signell nekar inte till att det är försvarsspelet han främst har fokus på i första tyskmatchen.

- Det är inte offensivt vi har haft problem – mål gör vi. Däremot har det gnisslat i defensiven och vi måste bli bättre på att hitta vårt spel och våra roller i olika situationer. Därifrån får vi sedan ta det till söndagens match mot Tyskland och se vilket fokus som gäller då, säger han till GP.

Stressfraktur oroar

Förhoppningen är att så många bitar som möjligt har hamnat på rätt plats inför det tredje och sista genrepet, mot toppnationen Frankrike. Därefter bär det mot Stockholm och premiären.

Efter ett drygt dygn tillsammans beskriver Signell läget i truppen som gott.

- Det går inte att komma ifrån att flera av spelarna är slitna efter en lång och tuff säsong med OS, cuper och ligaspel. Men den mentala inställningen är det inget fel på. Det här proffs och det drar ihop sig till mästerskap. Alla är taggade, säger han.

Det hittills enda fysiska orosmolnet svävar över rutinerade mittsexan Linn Blohm, till vardags i FC Midtjylland.

Hon riskerar att missa hemma-EM

- Linn har sedan en månad en stressfraktur i ena foten som besvärar henne. Vi inväntar besked från MR-undersökning och under tiden ligger hon lågt med träningen. Enligt läkarna finns det god förhoppning om att hon ska blir spelklar. Eftersom hon är en central spelare som gör många mål och har stor rutin vore det förstås ett avbräck om hon inte kan spela, säger han.

ANNONS

Reserv på plats

Anna Lagerquist, Lugi, står i tur att ersätta, men eftersom det är hennes första seniormästerskap har Frida Tegstedt (48 landskamper) ombetts stanna kvar som reserv till dagen efter Frankrikematchen då Linn Blohm åter ska möta magnetkameran.

- Jag skulle egentligen återvända till min klubb i Paris, men eftersom läget är som det stannar jag kvar och tränar med truppen tills vi vet vad som gäller, säger Frida Tegstedt till GP.

ANNONS