Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Klubbar har visat intresse för Henrik Signell vars kontrakt med Sverige går ut efter OS 2020. Bild: MAGNUS LEJHALL
Klubbar har visat intresse för Henrik Signell vars kontrakt med Sverige går ut efter OS 2020. Bild: MAGNUS LEJHALL

Klubblag visar intresse för Henrik Signell

Efter OS nästa sommar går Henrik Signells, 43, kontrakt ut med det svenska landslaget.
Och redan nu har klubbar visat sitt intresse för den nuvarande förbundskaptenen.
– Jag är ganska öppen och ser positivt på framtiden, säger Signell.

Det börjar närma sig nu – handbolls-VM. Den svenska landslagstruppen samlades under tisdagen i Malmö för att bland annat möta media. På onsdag åker de över sundet till Köpenhamn för att sedan flyga vidare till Japan där mästerskapet går av stapeln.

Henrik Signell gör sitt femte i ordningen som förbundskapten. Hur är då mästerskapssuget?

– Det är stort av flera olika anledningar. Dels med tanke på att vi gjorde ett bra VM sist och sen tycker jag efter omständigheterna att vi gjorde ett bra EM också. Det var mycket turbulens med skador under och innan turneringen sen var vi ändå nära semifinal.

Inför stundande VM har det varit mycket att stå i för den 43-årige tränaren. Framför allt när det gäller trupputtagning. Där fanns en hel del frågetecken att räta ut.

Notoriske målskytten Johanna Westberg var tillbaka i spel så sent som i slutet av oktober med sitt Nykøbing Falster efter att hon fått barn. Målvakten Johanna Bundsen är gravid. Hanna Blomstrand opererade höften i våras. Lagkapten Sabina Jacobsen lider av ett krånglande knä. Och inte minst fick lagets stora stjärna Isabelle Gulldén även hon barn i somras.

Detta var bara några exempel på vad Henrik Signell fick ta itu med när truppen skulle tas ut.

– Ja, men det var svårt. Även om det klarnade allt eftersom. Jag hade en tät dialog med Bella, Blomstrand och Westberg. Det är fortfarande ovisst var vissa spelare står. I nuläget kan man inte kräva för mycket av de som varit borta en längre tid. Sen hoppas och tror jag såklart att de kommer prestera – annars hade jag inte tagit med dem.

Medan Westberg lämnades utanför truppen plockades Gulldén med. Nu har hon gjort en handfull matcher med sitt klubblag Brest men spelat få minuter.

Vad säger du om hennes status just nu?

– Hon känner sig allt bättre. Med mer och bättre träning kommer hon känna sig piggare i kroppen och hitta tajmingen allt mer. Sen är det ovisst att veta vilken nivå Bella ligger på exakt – det får dessa tio dagar innan mästerskapet avgöra.

Henrik Signell fick lite att bita i när han skulle ta ut den svenska truppen. Bild: ANDREAS L ERIKSSON
Henrik Signell fick lite att bita i när han skulle ta ut den svenska truppen. Bild: ANDREAS L ERIKSSON

”Det är baksidan”

En spelare som varit tvåa som speluppläggare bakom Gulldén vid flertalet mästerskap är Carin Strömberg. Kanske får hon mer speltid nu? Strömberg som dessutom fått äran att bära lagkaptensbindeln nu när Sabina Jacobsen missar VM på grund av sin knäskada.

– Vi har ganska många spelare som kan spela på den positionen beroende på vad vi vill få ut. Det är angenäma problem – precis som det ska vara i ett landslag. Melissa Petrén är en som kan få en hel del speltid också. Jag vill och vågar inte sia om hur mycket spelare kommer få spela. Det är mycket som kan hända i både bra och mindre bra prestationer.

På högerkanten har Sävehofs Emma Fernis varit en spelare som ofta funnits med när Signell tagit ut trupper till landslagssamlingar. Under hösten har hon dragits med en fotskada vilket gjorde att förbundskaptenen uteslöt hennes medverkan ganska tidigt i processen.

– När jag fick höra att comebacken väntades så sent kändes det såpass ovisst hur det skulle falla ut. Nu har hon spelat en match men det fanns ingen garanti över hur hon skulle känna efter den. Jag vill ha friska spelare och det anser jag mig ha nu.

Vill du gärna ringa spelare som inte kommer med eller låter du trupputtagningen tala för sig själv?

– Jag vill jättegärna ringa de som inte kommer med. Däremot pratade jag inte med Emma på det sättet i och med att hon varit borta så pass länge. Men det har varit många roliga och mindre roliga samtal att göra. Det är baksidan med det hela – att peta folk. Även om alla i grund och botten vet vad det handlar om så drivs man ändå av att vara med i landslaget.

Det finns dock ett namn som just nu huserar i Partilleklubben som ska få spela VM. Johanna Forsberg har stormat fram i SHE och belönades med en biljett till Japan.

– Hennes egenskaper som tvåvägsspelare gör att hon kan komma att bli en viktig del i vår trupp i och med att hon går som trea i försvar (där Sabina Jacobsen saknas). Jag är jätteimponerad över hennes utveckling. Hon har verkligen jobbat hårt och det har gett resultat. Hon är tuffare i både anfall och försvar.

Suktar efter medalj

Ut i kvartsfinal. Åtta. Fyra. Sexa. Där är Henrik Signells resultat i mästerskap sedan han klev in i handlingarna i OS 2016. Han berättar att även om placeringarna kanske inte blivit bättre och bättre så tycker han ändå att hans lag närmat sig de allra bästa nationerna ordentligt.

– Vi har slagit Norge, vi har varit snudd på seger mot Frankrike och Ryssland har vi också slagit. Det visar att vi har hög potential.

Sveriges grupp i VM består av Japan, Argentina, Ryssland, Kina och Kongo-Kinshasa. Signell är nöjd med den indelningen men höjer samtidigt ett varningens finger för ett land som kanske inte är känt för att vara allt för framskjutet i dessa typer av sammanhang.

– Ryktet säger, och jag har sett lite av Japan, att de har gjort det väldigt bra. De har tränat tillsammans länge och satsat stenhårt på detta mästerskapet. Ryssland är givetvis den tuffaste motståndaren på pappret men vi tar inget för givet. I och med att vi ställs i nästa runda mot lag från grupp C som är stentuff så vill vi gärna ha med oss några poäng från första gruppen.

Hur mycket hade en medalj betytt för dig?

– Otroligt mycket. Visst, det är roligt att spela mästerskap men varje gång man kvalificerar sig så kommer en ny vision där vi strävar efter att ta medalj. Det var ett tag sedan nu. Jag har inte tagit någon och det skulle kännas fantastiskt att ta en.

Sveriges förbundskapten, Henrik Signell. Bild: ANDREAS L ERIKSSON
Sveriges förbundskapten, Henrik Signell. Bild: ANDREAS L ERIKSSON

Kontaktats av klubbar

Efter OS till sommaren löper Signells kontrakt med förbundet ut. Om Sverige tar sig dit är ännu inte säkert. Om Sverige leds av Henrik Signell efter det, det är heller inte säkert.

Framtiden är oviss och spännande, menar han.

– Jag hoppas det klarnar efter mästerskapet. Då ska vi (förbundet och Signell) sätta oss ner och se vad båda parter vill.

Skulle du kunna tänka dig att ta ett jobb utomlands i framtiden?

– Jag är ganska öppen och ser positivt på framtiden eftersom jag inte låst mig vid något. Däremot så är det svårt att tänka vidare nu innan mästerskapet hur man känner. Det beror på hur prestationen blir.

Han fortsätter:

– Jag trivs väldigt bra med det jag gör samtidigt är det två parter och jag har fått lite lösa förfrågningar från andra klubbar som visat intresse men det är inget jag går vidare med nu.

Har det bara varit klubbar eller även landslag?

– Det har bara varit klubbar.

Svenska och/eller utländska?

– Det har varit både och.

Herr- och/eller damlag?

– Både och även där.

Hur ser du på en återkomst till Sävehof?

– Jag hade en fantastisk tid i Sävehof och har den att tacka för mycket. Jag låser inte fast mig vid någon tanke utan det är klart att det hade varit roligt att komma tillbaka någon gång ... Men inte inom de närmsta åren. Inte så som det ser ut nu i alla fall men man vet aldrig i framtiden, säger Sveriges förbundskapten Henrik Signell.

Fakta: Henrik Signell

Ålder: 43

Klubbar som tränare: IK Sävehof.

Klubbar som spelare: IK Sävehof, Partille IF och Alingsås HK.

Meriter

Som tränare: Fem SM-guld (2013, 2014, 2015, 2016, 2018).

Som spelare: 1A-, 48 U- och 10 J-landskamper.

Aktuell: Förbundskapten i det svenska landslaget som ska spela VM i Japan.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.