Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: MICHAEL ERICHSEN
Bild: MICHAEL ERICHSEN

Kim Ekdahl du Rietz ilska efter tunga förlusten

Med bara sekunder kvar såg Kim Ekdahl du Rietz ut att ha bollen i händerna. Men när en sloven tog den i från honom blåste inte domarna.
– Jag har spelat handboll i tjugo år och det har aldrig hänt tidigare, säger landslagsstjärnan om situationen som rörde upp känslor i det svenska lägret.

Läget ser mörkt ut inför fortsättningen av EM på hemmaplan för de svenska handbollsherrarna. Söndagskvällens förlust mot Ljubomir Vranjes Slovenien innebär att Sverige spelar med kniven mot strupen framöver. Huruvida blågult går vidare från det första gruppspelet avgörs på tisdag mot Polen.

Med en knapp minut kvar av matchen mot Slovenien såg dock de svenska möjligheterna ljusare ut. I underläge 19–20 hade Andreas Palicka precis räddat ett slovenskt skott och bollen studsade ut till Kim Ekdahl Du Rietz. PSG-spelaren såg ut att få grepp om bollen men tappade den snabbt till slovenen Blaz Blagotinsek – till det svenska lägrets stora ilska.

På tv-bilderna såg Ekdahl du Rietz ut att ha handen om bollen när den slets ifrån honom. De svenska spelarna sträckte frågande ut armarna när inget domslut kom och några sekunder senare avgjorde Slovenien matchen med att sätta 21–19.

"Aldrig sett det hända"

Kim Ekdahl du Rietz var kritisk till domarens agerande efteråt.

– Jag har spelat handboll i tjugo år och det har aldrig hänt tidigare. Det finns en första gång för allt, säger han.

Enligt regelboken får en boll som en spelare håller i inte slitas ur handen på honom. Frågan är vilket grepp Ekdahl du Rietz hade om bollen?

– Jag förmodar att regeln är sådan, men jag har inte läst regelboken. Jag har aldrig sett det hända på en handbollsplan tidigare. Men det är inte det som avgör matchen, säger han.

Jim Gottfridsson var en av spelarna som protesterade mest i samband med beslutet.

"Är inte amerikansk fotboll"

– Jag har sett situationen igen. Han (domaren) säger till mig att han (Blaz Blagotinsek) tar bollen på utsidan. Men det är inte amerikansk fotboll det här, det är handboll. Kim har bollen – och när han (Blagotinsek) drar bort bollen så är det en foul i handboll. Då är det frikast. Men han (domaren) säger att han (Blagotinsek) tar den utanför och att Kim aldrig har bollen. Jag tycker den är solklar även utan tv-bilder. Där han står ser han perfekt. Han bör kunna se det, säger Gottfridsson som efter matchen fortsatte att diskutera beslutet med domaren:

– Jag tycker bara att man kan diskutera, det tycker jag man ska kunna göra i den här sporten. Då blir jag lite irriterad när han säger till mig att om "släpper du inte situationen så anmäler jag dig". Då blir jag tyst. Då ställer jag inte frågan vidare, för jag vill inte hamna i några sådana diskussioner. Men jag tycker att man ska kunna stå för sina grejer.

Kristjan Andrésson var också förvånad över att Ekdahl Du Rietz inte fick frikast i den omtalade situationen.

– Jag får väl titta på den på video, men där jag stod tyckte jag att Kim höll i bollen sedan slet Blagotinsek bollen ur händerna på honom. Men domaren stod också precis lika bra till som jag gjorde. Jag har inte sett situationen efteråt, men min känsla var att vi tappade ett frikast där.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.