Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Kim Andersson sköt sönder Tjeckien

En världsstjärna har vaknat till liv igen. Med tio mål på tio skott var Kim Andersson hundraprocentig när Sverige slog Tjeckien med 36-22 i handbolls-VM. -Det är helt sjukt, det har jag aldrig varit innan, säger han.

De senaste åren i Kim Anderssons liv har mest handlat om skador. Efter OS-silvret i London 2012 har han tvingats operera sin sargade vänsteraxel två gånger, och när han i höstas väl tog sig tillbaka efter att ha varit borta från handbollen i 16 månader hade han sönder en knoge och fick vila på nytt.

Inför mästerskapet i Qatar, hans tionde i den svenska landslagsdräkten, kände han en viss oro för om axeln skulle hålla. Nu har han och handbollsvärlden fått svaret: Ja, det gör den.

-Det var rätt tacksamt i dag. Vi fick komma rätt nära och för egen del också, jag fick komma i fart. Det är en stor skillnad från matchen senast, säger Kim Andersson.

I Sveriges första match, mot Island, sköt Andersson tre skott och satte noll. Mot Tjeckien sköt han fyra skott på matchens fem första minuter och satte allihopa. Pang, pang, pang, pang, och Sverige hade gått upp i en tremålsledning som sedan bara fortsatte att växa. Och växa. Och växa.

Ny upplevelse

Efter 22 minuter hade Sverige tio bollar upp på tjeckerna och det var ganska klart vartåt matchen var på väg.

-Jag tar de lägena jag får. Nu stod de väldigt defensivt. I dag har jag verkligen stolpe in med allt vad gäller skotten så det fanns ju inte någon anledning till att inte skjuta. Det är kul när man kan bidra på det här sättet.

Totalt avlossade Kim tio skott, samtliga gick in. En ny upplevelse, till och med för 33-årige Andersson som aldrig tidigare i sin långa karriär satt alla bollar han skjutit i väg.

-Jag har haft 14 på 15 någon gång under Sävehofstiden, tror jag. Men nej. Och det är ju rätt häftigt i en landskamp.

Bredvid Kim Andersson på nio meter sprang Lukas Karlsson, lagkamrat med Kim i Kolding i Danmark, omkring och mest mös.

"En av världens bästa"

-Han har haft några såna matcher i Kolding, när han spelar så som vi vet att vi kan. Han är en av världens bästa spelare och det är en väldigt härlig uppgift att vara mittnia bredvid, säger Karlsson.

Den nybyggda jättearenan i stadsdelen Al Sadd i Doha har plats för 7 700 personer. Precis som i Sveriges förra match gapade över 7 000 av stolarna tomma. Men det gjorde kanske inte så mycket när segermarginalen till slut 14 mål och Sverige har nu tagit fyra poäng av fyra möjliga i starten av VM. Nästa match spelas på tisdag, mot Algeriet.

-Vi har visat att vi står fantastiskt bra i försvaret, tillsammans med Mattias Andersson i mål som har hittat någon helt otrolig form. Det är där vi ska fortsätta. Vi ska leva på det, fortsätta att våga framåt och bli lite mer tajta i anfallet. Så ska det bli rätt kul att spela de här tre matcherna som är kvar, säger Kim Andersson.