Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: MICHAEL ERICHSEN
Bild: MICHAEL ERICHSEN

Kaptenen dagen efter uttåget: "Ingen pissturnering"

Medaljchanserna i EM är borta – för GP berättar lagkapten Jim Gottfridsson om misslyckandet, att hantera besvikelsen och hur han ser på sin egen insats.
– Det är klart att det här var inte vad man hade önskat och drömt om, säger han.

Sista chansen att hålla medaljdrömmen vid liv var att besegra Norge. Sverige gjorde ett tappert försök men misslyckades och föll till slut med 20–23.

Ett resultat som skickar värdnationen ur EM – även om två gruppspelsmatcher återstår.

Dagen efter den blytunga förlusten mötte lagkapten Jim Gottfridsson media, och i en intervju med GP berättar han om känslorna efter uttåget.

– Det är besviket och bittert. Sedan någonstans måste man ändå försöka blicka vidare och titta framåt. Vi har tre dygn kvar här i EM nu. Vi måste gå vidare och försöka göra vad vi kan för att vinna nästa match, säger Gottfridsson som berättar att timmarna efter matchen var kämpiga.

– Jag brukar alltid kolla matcherna i efterhand, men den här gången gjorde jag inte det. Jag ville försöka släppa det lite. Jag hade "Stycket" (Andreas Nilsson) länge på rummet och vi snackade mycket om matchen och det stora hela. Vad vi kunde ha gjort bättre och sämre och om alla känslor man hade.

Sveriges målsättning var att nå semifinal. I slutändan var det aldrig nära att bli så bra.

– Det är klart att det här var inte vad man hade önskat och drömt om. Man hade önskat något helt annat och ett annorlunda utgångsläge efter två matcher här. Sedan måste man ändå svälja stoltheten och titta på skadorna som vi har haft. Det är ingen bortförklaring till varför vi förlorar eller åker ut men det är ändå en stor anledning till att vi inte har kunnat hålla vår kontinuitet som vi hade velat.

"Det var den största missen"

Viktige Albin Lagergren var på grund av en hjärnskakning borta stora delar av turneringen. Även försvarschefen Jesper Nielsen har störts av skadeproblem, först fick han en smäll mot knäet och sedan drabbades han av en axelskada, som gör att han nu lämnar mästerskapet med två matcher kvar. När dessutom ett par spelare, bland andra Kim Andersson som tackade nej och Mattias Zachrisson som var skadad, försvann redan innan turneringen tappades en hel del slagkraft, tycker Gottfridsson.

– Det är väldigt viktigt att spela ihop och lära känna varandra på och utanför banan. Det känns som att varje gång vi har tagit ut en trupp så är det nya spelare med. Något som naturligtvis är extremt kul, för det visar på vilken bredd det finns i handbolls-Sverige, men att det inte räcker hela vägen är kanske också lite på grund av det.

Även om det var mot Norge det definitivt tog slut så menar Gottfridsson att det var någon annanstans som den här turneringen gick i stöpet.

– Jag tycker att den största missen är att vi inte lyckades slå Slovenien i Göteborg. Där blev vi helt synade taktiskt med vår högerhänta högernio. Vi fick ingen press från den positionen. Kollapsen mot Portugal vill jag inte ens prata om, det är fortfarande en så stor besvikelse. Så får det aldrig se ut igen.

Rent spelmässigt då, vad är den stora anledningen till att ni inte nådde längre?

– Avsaknaden av Albin efter hans skada blev nog lite tunga på vågen. Som sagt, man kan aldrig göra något mot skador men Albins högstanivå är otroligt hög och han är en väldigt viktig spelare för oss. Att vi tappade honom efter 24 minuter mot Schweiz i premiären visar väl bara att vi blev för tunna på den sidan.

"Ingen pissturnering"

Ditt eget mästerskap, omdöme?

– Jag vet att folk kritiserar hit och dit, men jag vet inte hur folk ser handboll ... med tanke på att vi har spelat väldigt lite utan en vänsterhänt högernia så har det blivit ett helt annat spel för egen del. Det har blivit mycket mer in och stångas och jobba upp fler lägen. Det är väldigt få lägen som har kommit gratis. Jag kan inte säga att jag är nöjd, men jag tycker inte att jag har gjort en pissturnering. Samtidigt känner jag att jag vill göra två bra prestationer till för att kunna vara nöjd med det här mästerskapet, men fram till nu har det ändå gått helt okej.

Finns det något du, i rollen som lagkapten, känner att du hade kunnat göra annorlunda, på eller sidan av plan?

– Nej. Det tror jag inte. Vi har alltid våra förberedelser. Där är inte svinmycket annat man hade kunnat göra. Sedan detaljer in i det minsta, det har jag inte koll på nu, men jag hade själv önskat att jag hade kunnat vara lite mer bidragande framåt i andrafas-spelet för där tycker jag att jag har stora styrkor som handbollsspelare. Samtidigt är det ingenting jag står och klagar på inför Kristjan (Andrésson) och "Boken" (Martin Boquist) för de har alltid haft en plan för hur de vill belasta spelare och de har säkert bra snack med det medicinska teamet. Jag är övertygad om att de alltid tar de klokaste besluten.

Innan den slutliga analysen görs av mästerskapet ska matcherna mot Ungern och Island spelas. Först ut väntar Ungern under tisdagen.

Jim Gottfridsson tror, trots allt, att det finns ett stort värde av att avsluta bra. I april väntar nämligen ett OS-kval. Dit vill Sverige komma med en så bra känsla som möjligt.

– Vi vill inte gå ifrån den här turneringen med bara två vinster och, om vi förlorar båda, fem förluster. Vi måste göra klart EM bra nu och tänka att vi ska komma så väl förberedda som möjligt till OS-kvalet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.