Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tommy Taponen och Magnus Björklund i Kärra HF. Klubben har gått på knäna – och räddas nu av en massiv insats från medlemmarna när det gäller försäljning av Bingolotter.
Tommy Taponen och Magnus Björklund i Kärra HF. Klubben har gått på knäna – och räddas nu av en massiv insats från medlemmarna när det gäller försäljning av Bingolotter.

Kärra HF räddas av Bingolotto: ”Direkt avgörande”

För Kärra HF ekade kassakistan tom. Ett idogt försäljningsarbete av Bingolottos uppesittarlotter räddar ekonomin – och därmed framtiden för elit- och ungdomsklubben på Hisingen.
– I normala fall är den intäkten viktig, i år har den varit direkt avgörande, säger klubbchefen Magnus Björklund.

På grund av den pågående pandemin tvingades handbollsföreningen i Kärra ställa in sin egen turnering Norden cup som årligen genererar ett överskott på cirka två miljoner kronor.

LÄS MER: Stora ungdomsföreningar fick nej från RF

Kommunala och statliga räddningspengar har ihop med swishkampanjer och extra sponsorinsatser delvis kompenserat intäktstappet, men långt ifrån täckt hela bortfallet.

– Det har varit ett väldigt speciellt år. 80 procent av våra intäkter handlar om att möta människor. Det har inte varit så lätt i år. Vi har lidit enormt både ekonomiskt och sportsligt. Vi har inte en enda förälder här. Hela situationen är jätteallvarlig. Kommer spelarna ens komma tillbaka? Det vet vi inte än, säger klubbchefen Magnus Björklund.

I början av december fanns dessutom en oro att den viktiga Bingolottoförsäljningen skulle frysa inne på grund av allt stramare restriktioner i coronans spår.

Istället blev det tvärtom.

”En nyckel för hela föreningen”

Det kan ha räddat Kärra HF:s existens.

– Vi lyckades dubbla vår intäkt. Det är mycket välbehövliga pengar. Och en fantastisk julklapp till klubbens medlemmar, säger Magnus Björklund.

I kronor innebär det en extra intäkt på cirka 200 000 kronor, totalt runt 400 000 kronor. Totalt sålde Kärra HF cirka 8 000 Bingolotter till uppesittar- och nyårsprogrammen att jämföra med 7 000 de senaste åren. Kopplat till prisökningen av uppesittarlotterna gav det en rekordstor intäkt.

LÄS MER: Lottförsäljning räddar klubbarna i pandemitider

– En nyckel för hela föreningen, framför allt ett pandemiår. Föräldrar och spelare har varit jäkligt motiverade att sälja. Vi lyckades involvera hela föreningen. Det ger alla en möjlighet att bidra till föreningens ekonomi. Både A-lagsspelare och de yngsta har sålt, säger Magnus Björklund.

Vad betyder intäkterna från Bingolotto för Kärra HF?

– I normala fall är de viktiga, ett sådant här år direkt avgörande. Det är nästan den enda intäktskällan vi har kvar.

Vad går pengarna till?

– Rakt ut i den verksamhet vi bedriver. Vi har 700 medlemmar där 550 är under 20 år. Vi ska inte bara överleva detta. Vi ska komma ut och vara stärkta. Vi har knappt någon som är anställd längre. Och nu är hallarna stängda. Jag vill verkligen ge en eloge till våra medlemmar och det sätt vi jobbar på. Vi har inga säljkrav. Ut och ställ frågan bara. Vi har seniorer som säljer 60-70 lotter, säger Magnus Björklund.

”Har blivit det stora nöjet”

Folkspels totala överskott till föreningslivet för Bingolottospel 23 och 31 december 2020 blir minst 125 miljoner kronor (100 miljoner från uppesittarkvällen, 25 miljoner från nyårsafton), att jämföra med 75 miljoner kronor 2019.

Ökningen förklaras delvis av ett ökat försäljningspris, men också en ökad önskan från enskilda att stödja det lokala föreningslivet. Totalt såldes cirka fyra miljoner lotter.

– Vi var oroliga för att man ens skulle kunna sälja i pandemitider. Men vi har snarare märkt att det har blivit det stora nöjet. Det finns inte så mycket annat. Bingolotto har blivit den stora grejen, säger Magnus Björklund.

Av försäljningspriset på 100 kronor tillfaller 41 kronor säljande förening. För nyårslotten är samma peng mellan 18 och 23 kronor per lott.

LÄS MER: Här är klubbarna som säljer flest bingolotter

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.