Jonas Larholm.
Jonas Larholm. Bild: MATHIAS BERGELD

Jonas Larholm lämnar Sävehof – precis innan seriestarten

Med två dagar kvar till premiären mot Guif valde IK Sävehofs spelande huvudtränare, Jonas Larholm, att säga upp sig. Anledningen? Ett livspussel som inte går ihop.
– Han tycker inte han får ihop det riktigt, säger sportchefen Emil Berggren, som nu kliver ner till bänken.

ANNONS
|

I våras var han en nyckelspelare i Andreas Stockenbergs lagbygge som stod med SM-bucklan i handen. När säsongen var över lämnade Stockenberg och hans kollega Anders Eliasson. Vem skulle nu ta över?

Valet föll på Larholm. Han blev spelande tränare samtidigt som Emil Berggren klev in som sportchef.

Men det blir inte Jonas Larholm som leder laget kommande säsong. Sportbladet rapporterade sent på tisdagskvällen om att 37-åringen säger upp sig från både spelar- och tränarrollen, vilket nu bekräftats.

"Min nybildade familj går nu före"

– Efter övervägande har jag valt att avsluta min anställning i IK Sävehof. Handbollen och klubben betyder väldigt mycket för mig, men min nybildade familj går nu före. Jag vill tacka klubben för gott samarbete och för respekt och förståelse för mitt beslut, säger Jonas Larholm i ett pressmeddelande.

ANNONS

Klubbens sportchef Emil Berggren:

– Han tycker inte han får ihop det riktigt. Han har nyss blivit pappa med mera och det har blivit för mycket.

Var det aktuellt för honom att fortsätta som bara spelare?

– Nej, där har ju Jonas ägt frågan. Det blev som det blev helt enkelt, säger Berggren.

"Kommer få ta ett större ansvar"

Berggren berättar för GP att han fick veta situationen först i förra veckan, men att personer inom klubben kan ha förstått situationen vid olika tillfällen.

– Fast det handlar ju inte om att folk vetat i månader ... Sedan kan jag inte svara för hur andra har trott, känt och spekulerat, säger sportchef Emil Berggren.

Borde inte detta klarats ut tidigare? Har det att göra med en ny organisation som inte satt sig?

– Det är en diskussion som man får ta. Kanske, men i grund och botten är ju den största skillnaden att Jonas precis fått ett barn, säger Emil Bergren.

Beskedet kommer bara två dagar innan seriepremiären mot Guif – en match där sportchefen själv kommer kliva ned till bänken, tillsammans med Peter Möller och nyrekryterade tränaren Kristian Berndtsson.

– Jag kommer få ta ett större ansvar i samband med det, men det är något jag ser väldigt mycket fram emot, säger Berggren.

ANNONS

"Jagar inte med lampa och lykta"

I den nya tränarkonstellationen är det ingen som fullbordat den så kallade TS3-utbildningen, som är krav för elittränare.

– Men Berntsson håller på att gå TS3-utbildning, och det räcker. Vi har skickat in tränarlicenserna och fått grönt ljus för både Jonas (Larholm) och Berndtsson inför säsongen, säger Emil Berggren.

Däremot kan det bli aktuellt att hämta in ytterligare någon utifrån, som en interimslösning för resten av säsongen, meddelar sportchefen.

– Dyker det upp nåt så kommer vi kolla, och det är spelarna införstådda med. Men vi jagar inte med lampa och lykta.

GP har sökt Jonas Larholm.

ANNONS