Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/3

Johanna Ahlm är redo för comeback

Det har gått ett och ett halvt år sedan hon återvände till Sävehof. Men än har hon inte spelat en match. Nu är Johanna Ahlm redo för spel igen. – Det kommer ju kännas som en SM-final, eller något ännu större, säger 30-åringen.

Efter sju år i Danmark meddelade Johanna Ahlm 2016 att hon återvänder till Sävehof, klubben där hon är uppväxt och fostrad. Men hon hann inte spela en match innan korsbandet slets av på träning och hela säsongen fick gå till rehab. Under skadefrånvaron blev hon gravid och i somras föddes sonen Theodor. Efter ett och ett halvt år utanför planen är hon nu redo för comeback.

– Jag har varit väldigt nervös, men just nu är jag inte det. Så jag hoppas att det är ett tecken på att jag är redo, säger Johanna Ahlm.

Ska bidra med trygghet och rutin

Hon har tränat för fullt med laget någon månad och i veckan fick hon klartecken från sjukgymnasten att hon är redo för match. Även om hon inte är tillbaka i samma fysiska form som innan skadan och graviditeten ser tränaren Henrik Signell att hon har mycket att bidra med på planen.

– Hon kommer tillföra mycket redan nu, annars hade vi inte tagit ut henne. I början blir det mer att hon får styra upp det rent kollektivt och bidra med sin trygghet och rutin och sätta sina medspelare i lägen. Men den Johanna så som hon var innan graviditet och skada kommer ju tillföra ännu mer.

Sedan Johanna Ahlm lämnade Sävehof för Danmark 2009 har mycket hänt för Partille-laget. Bland annat har en ny arena blivit lagets hemmaplan. Att springa in på planen under match i Partille arena är något hon sett framför sig länge.

– Det är något jag har haft i bakhuvudet sen jag skadade korsbandet, att få göra comeback i Partille arena och för Sävehof. Det kommer ju kännas som en SM-final, eller något ännu större. Det kommer nog verkligen vara lite fjärilar i magen och det är en känsla som jag älskar och verkligen har saknat.

"Klart jag vill till landslaget"

Det är bara två matcher kvar i ligan innan det är dags för VM och landslagsuppehåll, ett uppehåll som kommer lägligt för Johanna Ahlm.

– Mitt mål har varit att spela någon match innan uppehållet för att känna att nu är jag tillbaka och spelar handboll. Sen tycker jag att det är jätteskönt att få den månaden extra att träna. De andra har ju tränat försäsong hela sommaren och har ju fler timmar i gymmet än vad jag har.

Med sina 141 landskamper är hon en av de mest rutinerade spelarna i landet och innan skadan var hon en given del av det svenska landslaget, ett landslag hon vill tillbaka till.

– Jag väntar med att sätta upp något mål men någonstans där i bakhuvudet är det klart att jag vill till landslaget. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.