Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Jag kan nog förbättra det mesta"

Ett stabilt försvar i allmänhet och en bra målvakt i synnerhet har bidragit till att RIK är med i toppen när serien drar igång igen. - Jag har fått spela mycket, det stärker självförtroendet, säger Tobias Thulin som skrivit på för ytterligare två år.

Vi möter honom hemma i Fiskebäck där han växt upp och tar en promenad vid havet. 
Den isande kylan letar sig in under jackan och tunnklädde Thulin huttrar när han tålmodigt poserar för fotografen.   
Annars har den 21-årige målvakten blivit rejält varm i kläderna.
Under säsongen har Thulin spelat med hög lägstanivå och bidragit till att hela RIK agerat mer stabilt.

Tvåa i målvaktsligan

Hans jämna och inte sällan avgörande spel har lett till att han är tvåa i seriens målvaktsliga med 39 i räddningsprocent – endast överträffad av Nebojsa Simic, Kristianstads färgstarke landslagsmålvakt (Montenegro) som snittar 41 procent.
På torsdag blir det en match i matchen mellan seriens två bästa målvakter när lagen möts i Lisebergshallen.
- Jag skulle kanske ta efter honom, bli liter mer personlig och köra med egna gester. Det skulle kanske psyka motståndarna när man gjort en bra räddning, säger Tobias Thulin som inte precis gjort sig känd för visuell yvighet på plan.

Låter spelet tala

I stället låter han spelet tala.
- Att min speltid ökat är förhoppningsvis en följd av att jag utvecklats och blivit bättre. Samtidigt tycker jag att hela vårt försvarsspel blivit mer effektivt. Det underlättar givetvis för mig – det blir lättare att läsa skotten när utespelarna gör sitt jobb, säger han med ett skratt.
Din styrka som målvakt?
- Det är nog positioneringsspelet, att läsa spelet och placera mig rätt i förhållande till skytten. Att jag är lång (198 cm) och ganska orädd bidrar nog också, säger han.
Svaghet?
- Jag kan nog förbättra det mesta – exempelvis skulle jag behöva blir mer explosiv, säger han.

Vill spela i landslaget

Under VM i Frankrike har han följt det svenska landslagets framgångar. Med 60 junior- och ungdomslandskamper finns förstås drömmen om en plats i A-landslaget.
- Med den form som Mikael Appelgren och Andreas Palicka visade, lär det nog dröja, konkurrensen är sylvass. Å andra sidan sägs det att en handbollmålvakt är bäst efter de 30, så om det stämmer har jag tiden för mig. Det är bara att fortsätta kämpa, säger han.
Närmast tar femteplacerade RIK emot tvåan Kristianstad hemma och efter förlusten mot skåningarna senast är revanschsuget stort. Bra träning under uppehållet och turneringsspel i Tyskland det gånga veckoslutet gör tankegångarna positiva inför våren.
- Tre år i rad har vi tagit oss till kvartsfinal – så nu är det semi som gäller. Minst, säger Tobias Thulin.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.