Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Inga svar kring RIK-hemmaplan: "Vi lever i en oviss tid"

Var ska Redbergslid spela när Lisebergshallen rivs mitt i nästa säsong? Varken klubben eller kommunen vet. – Vi lever i en oviss tid, säger RIK:s ordförande Carl–Magnus Källfelt.

Daniel Bernmar, vänsterpartistiskt kommunalråd med ansvar för idrottsfrågor, lyfter fram tre alternativ där Redbergslid kan tänkas spela under den övergångsperiod som ingen vet hur lång den blir efter det att Lisebergshallen rivs vid årsskiftet 2018/2019. Lundbystrand, Frölundaborg och Prioritet Serneke arena (PSA). 

– Jag tror inte Frölundaborg är en bra lösning. Lundbystrand är om man ser på det krasst den mest lämpligt, säger Daniel Bernmar. 

– Inte Lundbystrand. Punkt slut. Då ska vi få en otrolig ekonomisk ersättning för att gå med på det. Det är fel på så många variabler, säger Carl–Magnus Källfelt, som framhåller Frölundaborg som det bästa alternativet. 

– Frölundaborg är rent geografiskt det bästa. Samtidigt förstår vi att vi då skulle påverka deras verksamhet och vi vill att vi ska hjälpa varandra.

Privatägt alternativ kvar

Då återstår det privatägda PSA, som kommunen tidigare har hyrt in sig på. Både kommunen och klubben ser det som en möjlighet. 

– Upptagningsområdesmässigt ligger den bra. Men den är sämre publikmässigt. Arena håller inte de krav som finns och den kommer behöva förfiningar, säger Källfelt. 

– Det är ett fullgott alternativ. Det har gått utmärkt att samarbeta med dem tidigare, säger Daniel Bernmar.

400 miljoner för ny arena

Det är framlagt på förslag att en ny arena av liknande mått ska ersätta Lisebergshallen i framtiden till en ungefärlig kostnad på 400 miljoner kronor. Men det lär dröja innan RIK får en ny hemmaplan på samma plats som sitt nuvarande hem. Tills dess får de spela någon annanstans. 

– Vi är en flexibel förening men allt handlar om ekonomi. Om vi får stöttning ekonomiskt kan vi spela någonstans i två-tre säsonger. Men vi vill inte spela fem-sex år. Då får det vara något riktigt bra längre fram, säger Carl-Magnus Källfelt. 

– Jag förstår att de befinner sig i en prekär situation. Vi får göra en bedömning av ambitionsnivån av vad som blir en rimlig storlek på arenan. Hösten 2017 får vi tillbaka utredningen kring förutsättningarna för arenorna i centrala Göteborg. Men det är livsfarligt att säga hur lång tid det kan ta. Vi vill pressa tiden men det kommer vara några år där RIK kommer behöva husera någonstans, säger Daniel Bernmar. 

Hur ser du på att ni fortfarande inte har kommit fram till var klubben ska spela?

– Det borde gjorts långt före jag tog över ansvaret. Det är jättetråkigt men nu får vi göra rätt och skynda på processen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.