Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kärra spelade till sig en kvalplats till SHE – men får nu inte chansen att kvala.  Bild: Roger Larsson
Kärra spelade till sig en kvalplats till SHE – men får nu inte chansen att kvala. Bild: Roger Larsson

Ilska i Kärra efter beslutet: "Inte värt någonting"

Kärras damlag var klart för kval till högstaligan när coronakrisen stoppade alla matcher. Nu är man kritisk till förbundets beslut att inte flytta upp kvallagen.
– Vi har lagt ned blod, svett och tårar och så kommer någon och drar ner rullgardinen och säger att det inte var värt någonting, säger klubbens sportchef Magnus Björklund.

De var på vippen att skriva historia. Efter en lysande säsong var Kärras damer klara för kval till SHE mot Boden och därmed på god väg att ta klivet upp i landet högsta serie. Men när idrotten sattes på paus i spåren av coronasmittan ställdes kvalet in – och på fredagen beslutade handbollförbundet att de inblandade lagen blir kvar i sina respektive serier. Något som väcker frustration i Kärra HF.

– Man har lagt ned tid, engagemang och ekonomi på detta och nu är inte det värt någonting. Det är tråkigt. Många säger att vi måste acceptera det med tanke på läget som är, att folk dör och så vidare. Och ur det perspektivet blir såklart handbollen sekundär, men förhoppningsvis ska ju samhället tillbaka till det normala igen, och om då de pengarna man lagt inte är värt någonting så känns det väldigt konstigt, säger Magnus Björklund.

LÄS MER: Handbollförbundets besked: Inga mästare och inga kvalspel

"Man abdikerar"

Han är sportchef för Kärras damverksamhet och hade hoppats att förbundet skulle göra som i Norge, där man beslutade att utöka högstaligan med fler lag för att inga skulle känna sig drabbade. Istället beslöt man i Sverige att helt enkelt att stryka kvalstrecken i tabellerna.

– Där är ju handbollen extremt feg. Och vi inom Kärra tycker det här med jämställdhet är extremt viktigt, och då är en fråga att högstaligorna ska se likadana ut. Vi tränar lika mycket som herrarna, men är bara tolv lag i ligan, medan herrarna är 15. Nu hade vi en chans att rätta till det, men den chansen tar man inte, säger Björklund.

Han menar att för lagen som inte har Europaspel är det alldeles för få matcher under en säsong när ligan bara innefattar tolv lag. Och han är säker på att kvalitén finns för att utöka serien.

– Man abdikerar här och säger att handbollen är för dålig och inte kan ha mer än tolv lag. Men de stora klubbarna sitter ju med två elittrupper egentligen, där många spelare är för bra för att sitta på bänken. Hade man lyft upp kvallagen så tror jag många spelare hade kunnat tänka sig att ta steget till andra klubbar istället för att vara spelare nummer 14 i Sävehof.

KRÖNIKA: Väntat – men fegt – beslutat av Svenska handbollförbundet

Förstod vartåt det barkade

Björklund går till hård attack mot förbundet, som han tycker gör det enkelt för sig.

– Det är ett fegt beslut. Man tänker inte utan säger att klubbarna underifrån är för dåliga. Jag håller inte med om det. Boden har tagit sex poäng i SHE, det är klart att vi som har 17 segrar den här säsongen hade kunnat ge dem en match. Vi har både formen och kvalitén, men den möjligheten får vi inte nu.

Hur mottogs beskedet i klubben?

– Det är givetvis en besvikelse. Vi förstod vartåt det barkade eftersom handbollförbundet alltid fattar sådana här beslut. De vågar aldrig sticka ut hakan. Vi har lagt ned blod, svett och tårar och så kommer någon och drar ner rullgardinen och säger att det inte var värt någonting. Det är klart att jag förstår att det här är en samhällskris, men bara för det kan man inte lägga ner allt, säger Björklund.

Förbundets generalsekreterare Robert Wedberg säger till SVT om beslutet:

– Det blir mycket känslor. Man kommer att tycka olika. Vi känner oss trygga i vårt beslut.

Han fortsätter:

– Man får ha förståelse för att det är tråkigt att man inte får spela om att gå upp om man har kämpat en hel säsong och hamnat på kvalplats. Det är ingen som tycker att det är ett roligt beslut.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.