Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: FREDRIK KARLSSON

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Henrik Signell: En tuff och jämn grupp

Danmark, Polen och Serbien väntar Sveriges handbollsdamer i EM.
-En jämn och tuff grupp, summerar förbundskaptenen Henrik Signell lottningen.

Därmed undvek blågult värdnationen Frankrike och regerande mästaren Norge.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

I stället blir det en repris på VM-kvartsfinalen mot Danmark och chans till revansch på Serbien för handbollslandslaget i EM-slutspelet.

Det var i kvarten mot Danmark som Sverige fick sitt lyft under VM i Tyskland i fjol - ett mästerskap där Sverige tog en sensationell fjärdeplats.

Är alltid tufft

- Det är alltid tufft mot Danmark. Många av våra spelare huserar i den danska ligan och spelarna kan varandra. En målsnål tillställning med mycket kamp. Så lär det även bli i EM, summerar Henrik Signell.

Frankrike, värdnation och världsmästare i Tyskland i fjol, och Norge, med sju guld de senaste nio EM-turneringarna, var nitlotterna i lottningen till Europamästerskapet i handboll 29 november-16 december.

Sverige undvek alltså båda och får i stället möta Danmark, Serbien och Polen i gruppspelet i Nantes.

- Det finna inga lätta matcher på den här nivån. Alla i gruppen har kapacitet för att ta sig vidare. Det handlar om hårt jobb - och att ha lite flyt. Vi kommer att göra allt för att vinna och för att oss vidare, säger Henrik Signell.

Stimulerande utmaning

Så sent som i EM-kvalet spelade Blågult 1–1 i matcher mot Serbien, men förlorade kampen om gruppsegern. Chans till revansch i Frankrike alltså.

- Det är klart att vi vill vinna - men det krävs att man kan slå alla för att ta sig vidare. En tuff, men stimulerande utmaning, säger Henrik Signell inför senhöstens mästerskap i Frankrike.

Även Polen är en bekantskap från VM, en mindre angenäm sådan. Sverige föll överraskande i premiären i Tyskland med 30–33 innan laget radade upp sex segrar i mästerskapet fram till semifinalen.

Om det blir avancemang till mellanrundan, dit de tre bästa lagen i gruppen tar med sig poängen från de inbördes mötena i gruppspelet, ställs Sverige mot tre lag från den på förhand tuffaste gruppen med Frankrike, Montenegro, Ryssland och Slovenien.

-Det finns som sagt inga lätta matcher - vill man går hela vägen gäller att vinna sina matcher. Den ambitionen har vi, säger Henrik Signell.

-

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.