Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: MICHAEL ERICHSEN

Hemmahallen Heids hopp i derbyt

Blott två segrar de tio senaste åren mot Sävehof. Men två vinster på de tre de senaste hemmaderbyna mot gulsvart. Det är hemma Heid har chansen att välta mästarna.
– Det är lite "magic" i Heidhallen, säger Kristina Zubonja.

De flesta lagen i serien har haft svårt för svensk damhandbolls stora dominant, Sävehof, sedan de började rada upp SM-guld i mitten av 2000-talet.

För rivalen Heid i sydvästra Göteborg har Partilleklubben under lång tid varit ett mardrömsmotstånd.

De senaste tio åren har klubbarna mötts 28 gånger i serie- och slutspelssammanhang. Vid 26 tillfällen har Sävehof stått som segrare. Två gånger har Heid fått jubla.

Men trots mardrömsstatistiken är det ett optimistiskt bottenlag, som mot Kristianstad senast tog sin första seger på tre och en halv månad, som välkomnar gulsvart till Heidhallen.

De gör det med vetskapen att om det är någonstans de kan bräcka Sävehof så är det där. För i hemmaborgen har två av de tre senaste derbyna mot svenska mästarna slutat med seger för rödsvart.

"Ska spela med hjärta"

Kristina Zubonja, fostrad i Sävehof, har varit med och vunnit – nu hoppas hon att laget kan upprepa bedriften.

– Våra två hemmasegrar mot dem visar att möjligheten finns. Det är bara vi själva som kan avgöra hur det går. Vi ska spela mycket på våra starka sidor och deras svagheter. Och självklart spela med massvis av hjärta. Massvis!

Och även om antalet tvåpoängare både totalt och på hemmaplan är lätträknande den här säsongen tror Zubonja ändå att det finns en viss respekt i Sävehof-lägret inför uppgiften att komma till Heidhallen.

– Det betyder väldigt mycket för oss att ha den här hallen. Även fast vi inte alltid har så många i publiken så känns det som att det är väldigt många. De hörs väldigt mycket och de peppar oss till max. Andra lag gillar inte att spela mot oss här. De vet att det är lite ”magic” i Heidhallen, som gör att det inte är så kul att komma hit. Jag hatade själv att spela här – innan jag började i Heid.

"Behövdes en vinst"

Hemmafördel och att Sävehof har matchat hårt i både serie- och Europaspel är två parametrar som högernian hoppas ska tala för Heid. En annan är självförtroendeboosten efter vinsten mot Kristianstad – en match Frölunda-gänget vann trots underläge med sju bollar en bit in i matchen.

– Jag tror det betyder väldigt mycket. Det har känts bra med Magnus (Lindqvist, lagets nya tränare) och det har känts bra i laget under en tid. Det har bara varit tråkigt att vi inte har fått poängutdelning förrän nu. Vi har spelat vissa matcher där vi har förlorat med en-två bollar, då vi har känt att vi har varit där, men det behövdes en vinst för att få bekräftelse på att vi gör någonting bra.

För egen del ser Zubonja alltid fram emot att ställas mot moderklubben – och en match i matchen mot kompisen i Sävehof, Hanna Örtorp.

– Jag önskar henne all lycka, men när man är på plan stänger man av de känslorna. Det blir inget ”Släpper jag dig, så släpper du mig”, haha.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.