Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Elin Hallagård och hennes Heid är klart för slutspel efter seger mot Skövde. Bild: MICHAEL ERICHSEN
Elin Hallagård och hennes Heid är klart för slutspel efter seger mot Skövde. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Heid och Kungälv knep de sista slutspelsplatserna i SHE

I en jämn kamp kring slutspelsstrecket lyckades till slut Heid och Kungälv behålla sina tabellpositioner och gå till slutspel i SHE. Detta efter oavgjort mot Skövde, respektive oavgjort mot Skara, i den sista omgången.
– Man kan aldrig räkna med Heid, men man kan heller aldrig räkna bort Heid, säger Heids Elin Hallagård.

På fredagen var det dags för den avslutande omgången av SHE och det var flera Göteborgslag som hade en hel del att spela för. Bland annat hade både BK Heid och Kungälv 17 poäng tillsammans med Skövde på plats 7-9 kring strecket. Även Önnered hade en liten chans med två poäng färre och bortamatch mot nästjumbon Boden.

Framförallt var det stort fokus på matchen i Heidhallen där Heid tog emot Skövde. Ett kryss skulle räcka för en plats i slutspelet för hemmalaget. Kungälv mötte ett Skara som inte hade något att spela för annat än en fjärdeplats vid en eventuell seger. Regerande mästarna Sävehof spelade borta mot Skuru men redan inför omgången var man klar som tabelltrea.

Samtliga matcher i den sista omgången spelades utan publik.

– Heidhallen sväljer ju inte jättemånga åskådare men det kändes lite som en träningsmatch, säger Heids Elin Hallagård.

Mardrömsstart för Heid

BK Heid var det lag som låg bäst till för en slutspelsplats inför omgången då man hade klart bäst målskillnad. Men man hamnade tidigt i brygga mot Skövde som gick ifrån till 8–4 i mitten av första halvlek. Hanna Edvardsson fick en bra start i gästernas mål och Heids anfallsspel var inte bra. Samtidigt ledde Kungälv mot Skara med 8-5 och Heid var i det läget utslaget.

– Vi hade ett krampaktigt anfallsspel i första halvlek, säger Elin Hallagård.

Heid skulle emellertid hämta sig från mardrömsstarten och med bara sekunder kvar av halvleken gjorde Elin Hallagård sitt tredje mål i matchen fram till ledning 13–12. Samma siffror var det i Kungälvs favör i Mimershallen och just då var de de sista lagen till slutspel.

Samtidigt som de båda jämna bataljerna utspelade sig i Frölunda och i Kungälv gick Önnered mot seger mot Boden. ÖHK var dock beroende av att både Skövde och Kungälv skulle förlora sina matcher, och därtill handlade det om målskillnad.

Jämn avslutning

Mitt i andra halvlek började Heid sätta sitt försvarsspel och laget gick upp i en tremålsledning efter bland annat fem mål av Towe Andersson. En liknande utveckling var det för Kungälv som hade 22–19.

Heid och Skövde spelade oavgjort 25–25 till slut medan Kungälv tog en nödvändig poäng efter 26–26. Därmed blev Önnereds storseger med 31–22 mot Boden betydelselös för streckstriden. Samtidigt vann Sävehof mot Skuru vilket innebar att seriesegern gick till Höör.

– Vi har haft det tufft efter jul så det känns extra skönt med en slutspelsplats nu, säger Kungälvs sexmålsskytt Rebecka Karlsson.

Seriesegrande Höör valde Kungälv som motståndare i kvartsfinal. Som tabelltrea fick Sävehof välja Skara. Heid ställs därmed mot Lugi efter att tvåan Skuru valt VästeråsIrsta.

– Skara passar oss bra. Det är ett roligt lag att möta, sade Sävehofs tränare Rasmus Overby till Cmore efter valet.

För åttondeplacerade Kungälv väntar nu tuffast tänkbara motstånd i form av Höör. KHK:s lagkapten Elin Sige om motståndet:

– Det är ju Sveriges bästa lag så det blir tufft men vi ska göra allt vad vi kan.

För BK Heid väntar Lugi, något som Elin Hallagård ser positivt på.

– Hade vi själva fått välja bland de fyra översta lagen hade vi valt Lugi, säger hon.

En slutspelsplats var Heids mål inför säsongen och man lyckades alltså säkra en plats i den absolut sista omgången.

– Man kan aldrig räkna med Heid, men man kan aldrig räkna bort Heid, säger Elin Hallagård.

Kval nedåt för ÖHK

För Önnered räckte det däremot inte hela vägen till slutspel. Trots stor seger borta mot Boden väntar kval nedåt mot motstånd som blir klart i helgen.

– Vi är otroligt besvikna framförallt. Vi hade högre mål med den här säsongen men vi satte oss i ett svårt läge till slut, säger Önnereds lagkapten Linnea Säreborn.

Trots att Önnered haft en tung säsong var kvällens seger viktig för framtiden, enligt lagkaptenen.

– Det är skönt att komma in i kvalet med en seger i ryggen och att vi visat att vi är bättre än de allsvenska lagen, säger hon.

Kvartsfinalerna i SHE:

Höör – Kungälv

Skuru – VästeråsIrsta

Sävehof – Skara

Lugi – Heid

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.