Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Handbollsslutspelen ställs in

Handbollssäsongen är över.
Svenska handbollsförbundet har beslutat att ställa in både den sista omgången för herrarna och slutspelet på både dam- och herrsidan.

SHE:s grundserie spelades klart under fredagen och på tisdagen var det planerat att de sista matcherna i Handbollsligan skulle spelas.

Sedan tidigare har det varit tänkt att kommande slutspel skulle skjutas upp till mitten av april, men nu är det klart att det inte blir något slutspel alls i någon utav ligorna och att slutomgången i Handbollsligan ställs in.

Tabellplaceringarna som är för tillfället gäller därmed som slutplaceringar.

Detta meddelade förbundet under måndagskvällen.

"I samverkan med Svensk Elithandboll har Svenska Handbollförbundet gemensamt beslutat att ställa in omgång 33 i Handbollsligan samt SM-slutspelet i SHE och Handbollsligan. Svenska Handbollförbundets Tävlingskommitté kommer att se över konsekvenserna och lämna förslag gällande vårens upp- och nedflyttningar i det nationella seriesystemet för damer och herrar samt övriga tävlingsrelaterade konsekvenser.", skriver förbundet.

Alingsås seriesegrare

Beskedet innebär att Alingsås HK blir seriesegrare med en poängs marginal, i SHE blir det Höör som vinner serien. Sex poäng före IK Sävehofs damer som slutar trea. Dessutom hamnar BK Heid och Kungsälvs HK ovanför kvalplats – på bättre målskillnad än Skövde HF.

Alingsås tränare Mikael Franzén säger såhär om beskedet när GP når honom:

– Det hade varit gött att spela klart serien, men vi känner att vi har gjort en bra säsong. Vi är seriesegrare och har flest poäng och stänger serien som vinnare. Det är en fjäder i hatten, men totalt sett är det här ingen rolig säsong när man inte får spela ett slutspel. Handboll är en sport där det ska avgöras i slutspel, säger Franzén som ändå känner stolthet över sitt lag.

Det här då Alingsås, som grundades 1973, aldrig tidigare vunnit serien.

– Så sett är jag fantastiskt stolt över mina spelare som över tid har presterat bäst. Vi vann serien. Alla har spelat lika många omgångar. Så sett är jag glad, men jag hade nog varit gladare om vi hade fått vinna den sista matchen i serien mot Lugi. Men nu är det som det är. Vi är seriesegrare det kan ingen ta ifrån oss.

– Sedan är det klart att festen blev det inte mycket av. Vi spelade vår sista match den här säsongen inför tomma läktare, det var inte superroligt. Idrotten behöver nerv och känslor, så är det bara.

"Vi kan inte vara så själviska"

När SHL-ishockeyn ställde in sitt slutspel valde man att inte göra grundserievinnaren Luleå till svenska mästare. Om Alingsås får ett SM-tecken eller inte är i nuläget oklart.

Mikael Franzén bryr sig inte nämnvärt.

– SM i handboll är ofta slutspel. Om det blir SM-guld eller inte, det vet vi inte än. Det ska det tas beslut om. Det är tråkigt det här, men vi i handbollen måste också ta vårt ansvar. Nu går vi på experternas utlåtanden om kroppskontakt och såhär. Det är som det är. Det är här vi befinner oss nu i samhället i stort och då måste även vi bidra och hjälpa till så att vi stoppar och hjälper sjukvården så att det här inte blir en jättepuckel för dem.

– Det är klart viktigare att samhället klarar av det här än om vi får spela något handbollsslutspel. Det är människoliv mot handbollsslutspel. Det går inte att jämföra. Så vi kan inte gräva ner oss och vara så själviska. Det går inte. Man får helt enkelt tänka lite större.

"Kändes oundvikligt"

För IK Sävehofs herrar landar säsongen i en sjätteplats.

– Det kändes oundvikligt att ta det här beslutet. Jag hade förväntat mig det här. Alla ligor i andra sporter har lagt ner, det är klart att handbollen skulle ta samma beslut. Det blev lite konstgjord andning sista tiden, säger tränare Kristian Berndtsson.

Han tillägger:

– Det känns såklart halvtomt. Festen tog slut innan det hade börjat.

– Sedan får vi se hur det här påverkar handbollen. Det finns säkert en del klubbar som får det tufft ekonomiskt och som räknat in några slutspelsmatcher. Det är tragiskt, men i det stora hela är det ändå sekundärt. Det känns som att hela världen håller på att rasa samman, både med ekonomi och allt. Det finns större problem än de vi har i handbollen. Hälsan är alltid det viktigaste.

För Redbergslid var säsongen sedan tidigare redan över, då det stod klart att laget skulle missa slutspel. För Önnered var det kvalspel som stod för dörren, exakt vad som händer där är än så länge oklart.

Samma sak gäller Önnereds damer, som också inväntade ett kvalspel. På damsidan blir det också så att Kungälv, Sävehof och BK Heid nu inte får spela något slutspel.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.