Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/18

Handbollsprofilerna sluter upp för att hjälpa till i coronakaoset

Coronaviruset har satt hela samhället i gungning.
Nu sluter flera handbollsprofiler, och andra som vill bidra, i Göteborgsregionen upp och erbjuder människor i riskgrupper en hjälpande hand.
– Det här visar att väldigt många har väldigt stort hjärta, säger Önnereds tränare Krister Bergström som är initiativtagare till Facebook-gruppen "En hjälpande hand för personer i riskgrupper i corona-tider".

Det nya coronaviruset fortsätter att sprida sig i samhället och myndigheterna uppmanar folk med sjukdomssymptom, äldre personer och människor som befinner sig i riskgrupperna att i möjligaste mån hålla sig hemma.

Parallellt med restriktionerna tas också det ena initiativet efter det andra med syfte att hjälpa behövande. Det kan handla om att stötta den lokala restaurangen som blöder ekonomiskt, föreningen i hjärtat som inte längre får in några biljettintäkter när evenemang efter evenemang ställs in, eller att göra en insats för människor som nu behöver extra hjälp.

LÄS MER: Blåvitts succé: Över tusen nya medlemmar – på ett dygn

Häromdagen uppmärksammade GP att Alingsås HK-tränarna Mikael Franzén och Dennis Sandberg erbjuder äldre hjälp att göra ärenden. Då resten av handbollssäsongen, till följd av virusets spridning, ändå har ställts in menade duon att de kunde lägga sin tid på att göra en insats för samhället i stället.

– Vi är lediga ett tag framöver och då tycker jag absolut att man kan hjälpa till lite. Så jag hoppas vi ska få göra det, sade Franzén då.

LÄS MER: Säsongen inställd – då hjälper Alingsås-tränarna äldre att handla

Nu har ytterligare ett initiativ tagits från handbollshåll i Göteborg.

Önnereds damlags tränare, Krister Bergström, bildade för tre dagar sedan Facebook-gruppen "En hjälpande hand för personer i riskgrupper i corona-tider", en grupp där personer som är beredda att göra en insats för behövande kan anmäla att de finns till förfogande.

– Utgångspunkten är att vi är ett antal människor som känner att vi behöver ställa upp. Vi är krya och friska och har vi möjlighet att ställa upp för samhället eller människor som har behov så gör vi gärna det. Då tog vi initiativet att starta den här gruppen, berättar Bergström.

Flera hundra anmälda på ett par dagar

Ett par dagar senare har över 400 signat upp.

– Det har varit väldigt snabb uppslutning och många av människorna jag jobbar närmast tyckte det här var en självklarhet att ställa upp på. Kan vi hjälpa till så gör vi det. Det är allt från smått till stort. Innebär det att vi ska gå ut med hunden så gör vi det, vill ni att vi ska åka och handla så gör vi det också, säger Bergström.

Många i gruppen är handbollsfolk i regionen. Bengan Boys-legendarerna Peter Gentzel (numera Svensk elithandbolls vd) och Stefan Lövgren (numera vd i Handbollslaget) och tidigare guldhjälten i Sävehof, Johanna Ahlm, är bara några av flera tunga handbollsprofiler som vill tala om att de är redo att hjälpa till.

– Det här visar att väldigt många har väldigt stort hjärta, folk som tycker att man ska finnas till hands och sträcka ut handen allra helst när det är sådana här tider. Att vi tar hand om omgivningen. Om det är närmaste familjen, eller kretsen utanför det eller var det än är. När det väl smäller till så kan vi inte bara snacka – utan vi måste göra då också.

"Då kommer vi vara där"

Än så länge har responsen från människor som behöver hjälp varit liten – men Bergström menar att det handlar om att förmedla att stöttning finns.

– Vården krigar dygnet runt och kan vi andra då hitta grupperingar som kan hjälpa till på andra sätt då är det bra. Sedan är det bara bra om behovet av hjälp inte är så stort än, men den dagen som folk behöver hjälp då kommer vi vara där. För vår del nu handlar det om att fortsätta växa och kanske växa ihop med andra grupper som har samma synsätt och att få ut vårt budskap.

Har du något du vill förmedla till de människor som kanske behöver hjälp men som tvekar på att be om det?

– Tyvärr får man information om att det finns folk som utnyttjar den här situationen och lurar av folk saker, men jag går i god för de här människorna. Jag känner inte alla, men väldigt, väldigt många. Vi har alla samma synsätt. Så tveka inte att höra av er.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.