Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Handbollsgöteborg sörjer Krister “KP” Pettersson

Handbolls-Göteborg är i sorg. Krister “KP” Pettersson, som bland annat var ordförande i IK Celtic i över 50 år, har gått bort.
– Han drevs av social tillhörighet och ungdomars välbefinnande. Han har haft stor betydelse för många och har hjälpt flera personer att välja rätt väg i livet, säger vännen Fredrik Blomberg.

Pettersson föddes 1945 och var under många år engagerad i föreningslivet i Göteborg. Förutom hans över 50 år långa engagemang i IK Celtic var han bland annat också involverad på olika sätt i Göteborgs Handbollförbund, Västra Frölunda IF och Sandarna BK. Han dömde även handboll tills han var över 70 år och var hedersledamot i Handbollförbundet Väst.

I höstas lämnade Pettersson ordförandeposten i IK Celtic – en roll som han hade haft sedan 1970. Samtidigt blev han utsedd till klubbens första hedersordförande. I den vevan tog Daniel Rosero Nordalm över som ny ordförande i föreningen. Så här säger han om Petterssons betydelse för föreningen.

– Han har betytt allt för IK Celtic. Det är nog få personer som har betytt så mycket för någon klubb i Sverige som han har betytt för Celtic, säger han.

Rosero Nordalm kom för första gången i kontakt med Pettersson när han började att spela handboll i Västra Frölunda där Pettersson var engagerad i ungdomsverksamheten. Hans första intryck av honom var att han var en oerhört vänlig person som alltid tog sig tiden.

– Han skjutsade mycket till och från matcherna och om han märkte att man mådde dåligt över något så var han alltid väldigt positiv och pushade en. Han var en positiv figur för alla ungdomar som var med i Västra Frölunda och även för andra personer inom Göteborgshandbollen. Han var en oerhört stark kraft på det sättet, säger Rosero Nordalm.

”Han har fått föreningen att hålla samman”

Som vuxen har Rosero Nordalm spelat handboll för Celtic sedan 1999 och beskriver Pettersson som föreningens sammanhållande länk.

– Han har fått föreningen att hålla samman och den drivande kraften för att den här lilla föreningen ska gå framåt och kunna existera.

Inför måndagens träning höll Celtic en tyst minut, något som även kommer att göras inför veckans matcher.

– Han var en sällsynt person som har dedikerat nästan hela sitt liv till det ideella, säger Rosero Nordalm.

En annan person som lärde känna Pettersson i ung ålder är Önnereds nuvarande ordförande Fredrik Blomberg som tidigare spelade för det Västra Frölunda där Pettersson var engagerad.

– Om man ska sammanfatta Krister i ett ord så är det snäll. Han har gjort en väldigt stor insats och var väldigt drivande, säger Blomberg.

Han minns, precis som Rosero Nordalm, alla gånger som Pettersson skjutsat honom och hans lagkamrater till diverse matcher och cuper runt om i Sverige. Ständigt med ett leende på läpparna.

– När man skulle till och från träningar så ställde han alltid upp och körde. Han såg också till att alla alltid fick mat. Han var extremt viktig och en stor profil och ledare. Han var alltid glad och pushade en.

Hedrades med ostburgare och mazarin

Just maten återkommer Blomberg till som ett minne som värmer lite extra.

– Jag minns när man var iväg på cuper som liten. Krister hade alltid en egen karta med sig där han hade markerat platserna där alla korvkiosker och gatukök fanns. Skulle man till Oxie i Skåne så visste han exakt hur man skulle köra för att hitta alla bra matställen längs vägen. Det är ett väldigt roligt minne. Han kom alltid med en karta utifrån var maten fanns.

I många år har Pettersson suttit på samma plats och vid samma bord på Valhalla Sporthall. Så under måndagen var det därför självklart att hedra honom på just den platsen.

– När vi hade en minnesstund tände vi ett ljus och la dit en ostburgare och en mazarin på hans plats, säger Blomberg.

Krister “KP” Pettersson blev 77 år.

– Det är en stor sorg för oss som har känt honom nära och inte minst hela handbolls-Göteborg. Jag tycker att han sätter fingret på det vi saknar i samhället ibland. Vi behöver solidariska människor som honom, säger Fredrik Blomberg.

GP har varit i kontakt med Krister Petterssons anhöriga som godkänt denna publicering.

Röster om Krister Pettersson

IK Celtic:

”KP berörde generationer av människor omkring sig med sin värme, humor och passion för handboll. Han var en stor föreningsmänniska och ledare som alltid ställde upp för den som behövde hjälp. Oavsett om det gällde skjuts till en bortamatch, köpa klister eller om det saknades domare för en ungdomsmatch.”

Sandarna BK:

”KP har varit delaktig i Sandarna BK sedan tidigt 60-tal och ställde alltid upp när det fattades bilar till våra bortamatcher, framförallt på ungdomssidan. KP:s stora kärlek var handboll där han var ordförande för IK Celtic i många år.”

Handbollförbundet Väst:

I dag finns det många ledsna hjärtan där ute i handbollssverige. Vi hoppas ni ägnar en stund och skänker KP tankar och mycket kärlek.”

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.