Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/4

Handbollförbundets besked: Inga mästare och inga kvalspel

Säsongen ställdes in inför slutspelet.
Nu kommer Svenska handbollförbundets besked: Inga svenska mästare kommer koras.
– Vi är mästare ändå, säger Alingsås-tränaren Mikael Franzén.

Tidigare i veckan tog Svenska handbollförbundet beslutet att avsluta elitsäsongen med omedelbar verkan till följd av coronavirusets spridning.

Inget slutspel skulle spelas och heller inga kval. Dessutom avslutades Handbollsligan med en omgång kvar av grundserien. SHE hade precis avslutat grundserien.

Inför den sista omgången, som alltså inte blev av, ledde Alingsås HK Handbollsligan och SHE:s grundserie avslutades med Höör i topp.

Nu meddelat förbundet att inga svenska mästare kommer koras för säsongen 2019/2020. Något som inte uppskattas av Alingsås-tränaren Mikael Franzén.

– Jag tycker ändå att ett SM-guld ska delas ut. Det är klart att jag är jävig i den frågan, men vi är bäst sett över hela säsongen. Alla har haft chansen att toppa tabellen och det är vi som gör det med en match kvar. Jag tycker inte att det ska bli ett glapp i utdelande av SM-guld, säger han.

Får en guldmedalj ändå

Alingsås går dock inte helt lottlösa efter sin fina säsong – som seriesegrare får man en guldmedalj med sig. Men den kommer inte att räknas som ett äkta SM-guld, eftersom något slutspel inte kunnat genomföras. Enligt Franzén ser man sig själva som mästare i vilket fall.

– Ja, det är klart.

Blev du förvånad över beslutet att inte dela ut guld?

– Nej, det hade jag nog på känn. Men jag tycker att det är odiskutabelt att vi är högst upp i tabellen när den avslutas. Det är bara en omgång som fattas.

Marginalen till de jagande lagen var bara en poäng, vilket innebär att läget hade kunnat förändras under den sista omgången.

– Det var tre lag som hade chansen att kliva förbi. Å andra sidan hade de chansen i omgången innan att kliva upp i serieledningen. Men som sagt, SM-guld eller inte – vi är mästare ändå, säger Franzén.

Handbollsligan utökas

Inga kvalspel kommer hela genomföras senare. Däremot kommer lag som ligger på direktplats uppåt erbjudas plats i Handbollsligan respektive SHE.

Det innebär att Aranäs på herrsidan och Kristianstad på damsidan kommer flyttas upp till högstaserierna.

LÄS MER: Aranäs tillbaka i finrummet – spelar i Handbollsligan nästa säsong

Lag som ligger på nedflyttningsplats kommer flyttas ner – med ett undantag:

"Undantag från detta görs i serier som inte har spelats färdigt. I dessa serier ska serieadministratören kontrollera hur serieutfallet hade kunnat bli om serien spelades klart. Om det finns lag som genom segrar i de kvarvarande matcherna hade kunnat spela till sig en plats som innebär att nedflyttning undviks eller uppflyttning uppnås så ska dessa lag erbjudas plats i den högre serien", skriver förbundet i ett pressmeddelande.

Det innebär att både OV Helsingborg och Varberg, som inför den sista omgången båda kunde hamnat på nedflyttningsplats, kommer få spela i Handbollsligan nästa säsong och att ligan utökas med ett lag.

Från SHE kommer GT Söder, som slutade sista i tabellen, flyttas ner.

Att kvalspelen ställs in drabbar de lag som placerat sig på kvalplats i allsvenskan och skulle fått chans att spela om en plats i högstaserierna till våren. På damsidan gäller det Kärra HF, Eslöv och Hallby och på herrsidan. Amo, Hammarby och Skånela.

LÄS MER: Andreas Stockenberg rasande efter förbundets beslut

LÄS MER: Ilska i Kärra efter beslutet: "Inte värt någonting"

KRÖNIKA: Väntat – men fegt – beslutat av Svenska handbollsförbundet

När det gäller platser i Europaspel till säsongen 2020/2021 skriver förbundet att de delats ut "utifrån befintlig sluttabell. Seriesegraren erbjuds den plats som svensk mästare skulle ha erbjudits. Därefter erbjuds platserna i fallande skala till serietvåan, -trean och så vidare".

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.