Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Här hyllas ”Bengan” inför Sävehofs måstematch

Bengt ”Bengan” Johansson har somnat in, 79 år gammal.
Under måndagen hyllades han över hela Sverige.
– Han har betytt oerhört mycket för svensk handboll, säger Kim Andersson.

”Bengan” och hans ”Bengan Boys” letade sig rakt in i det svenska folkhemmet när man radade upp framgångar under 90- och 00-talet.

Därför är det inte konstigt att den legendariske förbundskaptenens bortgång har tagits emot med stor sorg. Han ska sent glömmas.

Beskedet om att Bengt Johansson gått bort kom samma dag som det spelades flera viktiga matcher i SM-slutspelet. IFK Kristianstad–Skövde i herrarnas semifinal fyra, Skuru–H65 Höör i samma stadie på damsidan.

Dessutom Sävehofs måstemöte med Ystad i Partille Arena. Inför samtliga möten hyllades minnet av ”Bengan”.

Höll upp banderoll

Hyllningen inleddes med att man höll en tyst minut inför avkast. Spelarna ställde upp sig, och det tystnade i hela arenan.

Dessutom höll den tillresta Ystadsklacken upp en banderoll med texten ”Vila i frid, Bengan”.

Spelarna i måndagens matcher bar också svarta sorgband.

Efter matchen i Partille, som Sävehof vann med 34–25, berättar ikonen Kim Andersson, som hade Bengt Johansson som tränare i landslaget under tidigt 00-tal, om sina känslor efter beskedet.

– Jag blev oerhört chockad. Jag visste att han vari sjuk men ingen är förberedd när någon lämnar när man inte är i direkt närhet till denne. Det blir plötsligt. Han var en eldsjäl och någon som format den svenska handbollen. Han har gett Sverige många fina minnen. Det är oerhört tråkigt att han inte finns bland oss längre.

”Tacksam att jag fick vara med under honom”

Vad har han betytt för dig?

– Det är klart att man såg upp till Bengan Boys. Jag fick möjlighet att uppleva slutet på eran. Som många sagt, det var en ledare av rang som fick ihop kemin i laget fantastiskt bra, från individuella storspelare till en lagmaskin. Det är en stor ledare som gått ur tiden.

Vilket är ditt bästa ”Bengan”-minne?

– Jag var reserv när man tog guldet på hemmaplan, var med på hemmaplan och tränade. Sedan gick det käpprätt åt skogen när jag skulle kliva fram. Då blev det inga fler guld! Jag är väldigt tacksam att jag fick vara med under ”Bengan”. Även om det var rätt kort var det rätt häftigt att få uppleva, säger Kim Andersson.

Även Sävehofs klubbdirektör minns stortränaren med värme.

– Det var en handbollsvän i 25–30 år. Man minns alla glädjescener, men nu känns det fruktansvärt tungt. Han skapade en harmoni och fick alla spelare att känna sig som vinnare. Ledarskapet sitter kvar mycket. Han startade en ny trend. Jag satt på Solvalla med Janne Andersson (förbundskapten för herrlandslaget i fotboll) och så pratade vi handboll och Drott. ”Janne” har i sitt ledarskap tagit det bästa från ”Bengan”, så visst har han påverkat, säger Stefan Albrechtson

LÄS OCKSÅ: Sävehof vann övertygande – gulddrömmen lever

LÄS OCKSÅ: Bengt ”Bengan” Johansson är död

LÄS OCKSÅ: Profilerna berättar om Bengt ”Bengan” Johanssons storhet

LÄS OCKSÅ: Då backade ”Bengan” och sa: ”Det här klarar ni”

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.