Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Gustin är redo för sitt första mästerskap

När förbundskapten Henrik Signell presenterade sin VM-trupp fanns det en debutant med bland de 16 utvalda – Daniela Gustin är redo att anta utmaningen. – Det är ju samma sport som jag annars håller på med, säger göteborgaren.

Det fanns inte många potentiella skrällar när Henrik Signell skulle presentera truppen som ska åka till Tyskland för att spela VM i december. Men när truppen offentliggjordes fanns det dock en mästerskapsdebutant. Daniela Gustin från Göteborg kom nämligen med som en av två högersexor.

– Det känns såklart jättekul att få komma med! Men jag känner mig inte som en debutant. Det är ju samma sport som jag annars håller på med och det handlar ju om att alltid vara bra, oavsett vilken sorts match det är, säger Daniela Gustin som kommer dela positionen med Emma Fernis från Sävehof.

"Jag älskar ju att kontra"

Under pressträffen förklarade Signell att Daniela Gustin är en spelare som "har en respektlös attityd och inställning ute på planen", något högersexan vill hålla med om.

– Ja men det skulle jag vilja säga. Jag menar man möter ju en hel del stjärnor där ute på planen, men det handlar ju om att inte bry sig om vem man möter. Det är bara att köra ändå.

Vilken sorts handboll kommer du vilja spela?

– Jag älskar ju att kontra och spela med fart, det är ju oftast då som vi kantspelare får vara delaktiga. Jag trivs ju liksom inte med att stå på min kant och titta på medan de andra spelar.

Blev proffs som 18-åring

För Svensk del är hon tämligen okänd. Redan som 18-åring valde Daniela Gustin att lämna den trygga tillvaron i Göteborg och Kärra HF för att bli utlandsproffs, efter en säsong i damernas elitserie. Första stoppet blev i Flensburg, nu fem år senare spelar hon i danska Randers.

– Det var såklart lite småläskigt, men samtidigt känner jag att det var ett bra val för min utveckling. När jag väl fick chansen att testa på att lämna Göteborg och testa på att leva utomlands så kände jag att det rätt för mig, jag menar om man inte trivs kan man ju alltid vända hem igen, säger Daniela Gustin.

Vad känner du att livet utomlands har gett dig?

– Jag fick se hur stor handbollsvärlden egentligen är. Här i Sverige är ju ändå handbollen inte så stor.

Du möter ju proffs i vardagen nu, hur viktigt tycker du det är när man ska spela mästerskap?

– Klart det är bra att vara van vid den sortens spelare och det tempot som de spelar i, så det blir ju ingen större chock när man kommer till mästerskapet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.