Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Isabelle Gulldéns kontrakt med franska klubben Brest går ut till sommaren. Bild: LUDVIG THUNMAN
Isabelle Gulldéns kontrakt med franska klubben Brest går ut till sommaren. Bild: LUDVIG THUNMAN

Gulldéns hemlängtan växer – men ser ut att stanna utomlands

Isabelle Gulldén, 30, har burit det svenska landslaget under många år. I somras blev hon mamma, har inte spelat mycket handboll under hösten och snart är det dags för VM.
Efter säsongen går kontraktet ut med franska klubblaget Brest – vad som händer efter det är oklart.
– Jag är öppen för det mesta, säger Gulldén.

Det är den 22 oktober 2019. Henrik Signell ska presentera de spelare som ska få spela VM i Japan om en dryg månad. Men det finns en del oklarheter. Flera spelare som varit givna i truppen tidigare kommer inte vara med. Vissa dras med skadebekymmer. Andra har precis kommit tillbaka efter graviditeter.

Isabelle Gulldén har varit lagets ledande spelare under en lång tid. I somras fick hon sonen Lias och har inte gjort en enda match för sin franska klubb Brest under hösten. Kommer hon kunna spela VM? Det var den stora fråga som många ställde sig när de följde trupputtagningen.

Svaret blev ja.

– Bella har hela tiden siktat på att vara med och sett hoppfullt på det. Hon har tränat på och det har nästan varit så att man har fått hålla igen henne men hon har omgett sig av kloka och duktiga människor. Det ska bli spännande att se hennes status för den är fortfarande osäker. Men jag räknar med att hon kommer bidra fortsättningsvis, sa Henrik Signell på presskonferensen.

Nu är det den 20 november och landslaget har samlats i Malmö för att sedan flyga till Japan från Köpenhamn.

GP når Gulldén på bussen över sundet. Hon har nu varit uttagen i sex matcher med sitt klubblag men inte fått så mycket speltid.

– Jag har bara spelat mer än en kvart i en match och känner fortfarande att det saknas lite. Men de senaste två-tre veckorna har det börjat kännas hyfsat normalt även om jag inte har samma kondition. Det tar tid att bygga upp.

Sonen med till VM

Hon kommer snart kliva in i sitt 14:e mästerskap vilket är flest i den svenska truppen. Hon har vunnit Champions League med CSM Bukarest, tagit ett silver och ett brons med Sverige i EM. En medalj i VM saknar hon.

Även om Gulldén kände på sig att det skulle kunna gå att hinna bli redo efter att Lias kom till världen, var det inte skrivet i sten att hon skulle bli uttagen.

– Man är aldrig säker men jag visste att om allt skulle fungera så skulle jag kunna vara tillbaka inom tre månader. Men det finns inget facit utan det var bara att ta det som det kom. Det är klart att jag inte kände dagen efter förlossningen att ”Åh, det här kommer gå bra” men jag var ändå tillbaka och tränade ganska tidigt och då kände jag att det skulle gå.

Sonen kommer att finnas med i Japan. Det var ett måste, berättar Gulldén. Tiden hade varit för lång utan Lias. Dock så kommer han bo tillsammans med sin pappa, tillika Gulldéns sambo, Linus Persson under mästerskapet. Vilket kanske är bra för att den svenska mittnian ska hålla sig alert.

– Den största skillnaden med att bli mamma är egentligen hur mycket man påverkas av att inte sova. Man kan inte förbereda sig för det. Vissa dagar är man helt slut och det är väl det som varit det värsta.

Isabelle Gulldén gör sitt 14:e mästerskap med det svenska landslaget. Bild: LUDVIG THUNMAN
Isabelle Gulldén gör sitt 14:e mästerskap med det svenska landslaget. Bild: LUDVIG THUNMAN

”Känner mindre press”

30-åringen är van att leva med press i såväl klubb- som landslag. I det sistnämnda har hon fått dra ett tungt lass under många år och varit den som "ska göra det" när det väl gäller.

Nu är det lite mer osäkert om hon kommer kunna leverera som vanligt. Ovisst, var ordet när förbundskapten Signell beskrev Gulldéns status inför mästerskapet.

– Hon känner sig allt bättre. Med mer och bättre träning kommer hon känna sig piggare i kroppen och hitta tajmingen allt mer. Sen är det ovisst att veta vilken nivå Bella ligger på exakt – det får dessa tio dagar innan mästerskapet avgöra, sa Signell till GP.

Kraven ska därför kanske inte vara så höga, eller?

– Det är blandat. På ett sätt kanske man inte ska ha för höga krav på sig själv. Sen hoppas man prestera som man brukar men man vet att det inte är helt hundra, säger Gulldén.

– Jag känner mindre press. Kanske beror det på att jag har en bebis nu och tänker på det. För helt plötsligt stod jag här och har tänkt mer på hans packning än min egen.

Om Gulldén nu finns med i truppen så är det andra som saknas. Storskytten Johanna Westberg är utanför, hon har precis kommit tillbaka till handbollsplan efter att hon fött barn. Målvakten Johanna Bundsen saknas, hon är gravid. Lagkapten Sabina Jacobsen är knäskadad och finns inte heller tillgänglig.

Hur påverkar detta landslaget egentligen?

– ”Sabbe” (Sabina Jacobsen) har varit lagkapten och den som spelat 60 minuter försvar. Vi kommer behöva hitta alternativ där – men vi har tid på oss. Westberg var inte med senast heller men det är klart att är hon i toppform så är hon extremt bra. Bundsen och Filippa har stått ihop mycket så det ska också spelas in.

Hemlängtan växer

I en intervju med Expressen tidigare i höstas pratade Gulldén om sin saknad till Sverige. En saknad som gör sig mer och mer påmind för var dag.

– Ja, gud ja. Verkligen. Det är något med att komma närmare familjen nu när man har en egen.

I intervjun berättade hon även att en svensk klubb hade hört av sig för att kolla hur hennes framtidsplaner såg ut. Men det var inte moderklubben Sävehof som hade hört av sig.

Nu har dock Partilleklubben kollat läget.

– Självklart diskuterar vi om Bella och vill självklart att hon kommer hem till Sävehof med alla värden hon har i och med att hon är sävehofare, berättar sportchef Emil Berggren.

– Utan att gå in på för mycket detaljer så har jag pratat med hennes agent och ska ringa till Bella för att prata framtid. Som jag har förstått det så vill hon fortsätta sin utlandskarriär men dörren står givetvis öppen när hon vill komma hem.

Just nu vet Gulldén inte vad som händer till sommaren. Mycket jobb ska göras innan dess för att försöka nå tillbaka och bli ännu bättre på planen än vad hon var innan graviditeten.

– Svårt att säga men jag är öppen för det mesta. Jag har ingen aning ännu faktiskt. Man får se när man kommer tillbaka och är helt hundra. Jag är öppen för allt.

– Jag hoppas kunna komma tillbaka till en bättre nivå än innan men jag vet att det kommer ta tid i och med att Lias kommer vara prio ett.

Fakta: Isabelle Gulldén

Ålder: 30.

Meriter, klubblag:

Ett guld i Champions League.

Fyra SM-guld.

Två gånger dansk mästare.

Tre gånger rumänsk mästare.

Två gånger dansk cupmästare två.

Tre gånger rumänsk cupmästare.

Meriter, landslag:

Ett EM-silver.

Ett EM-brons.

Aktuell: Spelar VM för Sverige efter att ha kommit tillbaka från graviditet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.