Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Guldet gjorde henne historisk

Norges målvakt Kari Aalvik Grimsbö var hjälte när Norge slog Nederländerna och därmed har de mesta mästarna – tidernas "mesta mästare" i sitt lag.

Norge är en dominant inom handbollen, det kan man klart konstatera.  Sedan 2004 har man endast förlorat en final, mot Montenegro 2012, och vinsten mot Nederländerna innebar landets sjunde guld totalt.

En av matchhjältarna var Kari Aalvik Grimsbö som man nog får anse var tungan på vågen vid uddamålssegern. Den rutinerade målvakten fick byta av Silje Solberg när det såg som mörkast ut och den norska festen började sina ut. 

– Det är det som är så starkt med vårt målvaktsteam, vi fyller ut för varandra och det gör det nog väldigt svårt för motståndarna när vi kan byta av varandra, säger Grimsbö.

Blev tidernas mesta mästare

Segern gjorde Grimsbö historisk, för det femte EM-guldet blev också 31-åringens hela nionde mästerskapsguld. Något hon är helt ensam om att kunna stoltsera med.

Utöver sina EM-guld har hon dessutom mäktat med två OS och VM-guld när hon varit en viktig kugge i det norska mästarmaskineriet, men trots alla segrar så vill hon inte påstå att man vänjer sig.

– Nej det skulle jag inte säga. Jag är ju otroligt glad och stolt för guldmedaljen här i Sverige, det har ju varit många stora och fina minnen med landslaget men guldet smakar liga gott varje gång.

Kan du jämföra ditt första EM-guld med detta?
– Min roll har ju såklart ändrats sedan dess, men det var ju en väldigt otrolig upplevelse även om jag fick spela lite mindre då. Det guldet betyder så mycket på ett helt annat sätt, även om detta guldet känns stort med.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.