Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Flera stora favoriter har åkt ur – men Raúl Entrerríos Spanien, Kim Ekdahl Du Rietz Sverige och Sander Sagosens Norge är fortfarande kvar i turneringen.   Bild: Bildbyrån
Flera stora favoriter har åkt ur – men Raúl Entrerríos Spanien, Kim Ekdahl Du Rietz Sverige och Sander Sagosens Norge är fortfarande kvar i turneringen. Bild: Bildbyrån

GP siar – så slutar mellanrundan

Första gruppspelet är över och det fällde stormakterna Frankrike och Danmark. Nu väntar en oviss mellanrunda i Malmö och Wien – GP siar om utgången i båda grupperna.

Grupp 1

Kroatien, Vitryssland, Spanien, Tyskland, Österrike, Tjeckien.

Bild: VEGARD WIVESTAD GRØTT
Bild: VEGARD WIVESTAD GRØTT

Ställning inför:

Kroatien, 2p

Spanien, 2p

–––––––––––

Österrike, 2p

Tjeckien, 0p

Tyskland, 0p

Vitryssland, 0p

Förutsättningar:

Känns nu, efter Danmarks och Frankrikes uttåg, som den lite starkare gruppen på pappret. Spanien är regerande Europamästare och har flugit fram än så länge, Kroatien är verkligen på banan, stenhårda Tyskland har kapacitet att kunna störa vilket land som helst och målglada Österrike har under hemma-EM varit en stor överraskning hittills. Där bakom finns unga och spännande Vitryssland och ett Tjeckien som hankat sig vidare före mer namnstarka Nordmakedonien.

Tips:

1. Spanien

2. Kroatien

–––––––––––

3. Tyskland

4. Österrike

5. Vitryssland

6. Tjeckien

Kommentar:

Spanien har manglat allt motstånd hittills och lär fortsätta på samma väg. Det är det laget som har imponerat mest i turneringen hittills och de lär dansa vidare utan större svårighet. Där bakom tror jag det blir tre lag som gör upp om det. Österrike med mästerskapets bästa målskytt hittills, Nikola Bilyk, och en vilt påhejande hemmapublik kommer säkert kunna fortsätta stöka till det och ta ytterligare ett par segrar. Dock tveksamt att det räcker för att rubba Kroatien. Jag tror kroaterna blir hårdast utmanade av Tyskland – men Lino Cervars manskap håller undan och tar sig till semifinal.

Grupp 2

Slovenien, Sverige, Norge, Portugal, Ungern, Island.

Bild: MICHAEL ERICHSEN
Bild: MICHAEL ERICHSEN

Ställning inför:

Norge, 2p

Ungern, 2p

–––––––––––

Slovenien, 2p

Sverige, 0p

Portugal, 0p

Island, 0p

Förutsättningar:

Det här blev inte den gruppen man hade räknat med att få se. Frankrike och Danmark kändes givna på förhand – nu är båda borta. Ett positivt Portugal vann premiären mot fransmännen och det blev nyckelmatchen i den gruppen. Danmark föll mot Island och kryssade sedan mot Ungern. Två motståndare som också har imponerat stort. Framför allt Ungern med sitt otroligt tunga skytte har verkligen smugit upp som en dark horse bakom givna favoriten i gruppen, Norge. Och så har vi då Sverige. Flygande premiär, statiskt mot Slovenien och sedan skaplig kontroll mot Polen. Men att komma hit med noll poäng innebär, såklart, att man har lite att jaga ikapp. Att semifinalhoppet på allvar lever är det dock inget snack om.

Tips:

1. Norge

2. Slovenien

–––––––––––

3. Sverige

4. Ungern

5. Island

6. Portugal

Kommentar:

En helt sanslöst svårtippad grupp. Att storfavoriten Norge pallar trycket och tar sig vidare råder det inga tvivel om (även om det har varit flera oväntade resultat i EM hittills). Där bakom är det däremot HELT öppet. Portugal känns väl kanske trots allt svagast på förhand, men har man besegrat Frankrike så finns det gott om klass. Sverige, Slovenien, Island och Ungern känns otroligt jämna på förhand och här lär alla slå alla hej vilt. Inte alls osannolikt att det blir målskillnadsaffär på mållinjen om vem som gör norrmännen sällskap till Stockholm. Slovenien, som agerade väldigt tryggt och stabilt i första gruppspelet, har ett litet försprång gentemot blågult och risken är att det blir avgörande. För svensk del blir första matchen mot Portugal otroligt viktig. Vinst där och vad som helst kan hända.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.