Fiaskot: Sverige föll i jätterysaren

En fenomenal insats mot Spanien i premiären följdes upp av en rysarförlust mot Slovenien. – Vi hade det kämpigt hela matchen, säger förbundskapten Henrik Signell i TV3.

|

En stark insats mot Spanien i EM-premiären som slutade med vinst 25-19, en match då inte minst det blågula försvarsspelet imponerande stort, följdes upp av en betydligt mer svajig insats mot Slovenien i den andra gruppspelsmatchen. Slovenskorna, som öppnade turneringen med att förlora mot Serbien med 34-36, attackerade det svenska försvaret med tungt skytte och skapade stora problem för den blågula defensiven. Och till slut fick Sverige se sig besegrat med 25-23.

– Det här suger. det suger för alla, säger Loui Sand efter slutsignalen.

Trots en bra start med ett par snabba omställningsmål just signerade Loui Sand, några fina individuella prestationer från Isabelle Gulldén och Jamina Roberts och två måls ledning flera gånger om hade Henrik Signells lag svårt att ett koppla ett ordentligt grepp om händelserna. I stället kunde Slovenien svara och när Anna Gros med 17.09 på klockan dunkade in 9-8 var det svenskt underläge för första gången i matchen.

Det kollektiva anfallsspelet hackade för Sverige och defensivt hade värdnationen förtvivlat svårt att hantera motståndarnas starka skytte. En slovensk utvisning gav dock Sverige en biljett tillbaka in i drabbningen och när domarna blåste för halvtid var det helt jämnt på resultattavlan.

I paus var det en självkritisk svensk förbundskapten.

– Det är framförallt försvarsspelet som inte håller. Vi är där, men det sista lilla saknas. Vi behöver vara ännu lite aggressivare, sa han till TV3.

Men även om det defensiva spelet förbättrades något i den andra halvleken så fortsatte anfallspelet att se knackigt ut. Sverige slarvade och kastade bort boll efter boll, och vore det inte för ett fenomenalt straffskytte från Isabelle Gulldéns sida och ett piggt inhopp av Johanna Vestberg kunde Slovenien ha klivit ifrån resultatmässigt. I stället fortsatte lagen att följas åt och med 55 minuter på klockan var det helt jämnt. Men när det gällde som mest orkade inte svenskorna inte kliva fram. Vid ställningen 24-23 i slovensk favör med knappa minuten kvar fick Jamina Roberts ett friläge. Sävehof-stjärnan brände dock chansen och i anfallet efter hittade Slovenien 25-23.

– En tung förlust. Vi hade det kämpigt hela matchen, summerar Henrik Signell i TV3 efteråt.

Förbundskaptenen imponerades av motståndet.

– Vi är okej i ganska många delar, men inte tillräckligt bra. När det står och väger är vi inte tillräckligt skarpa i avsluten. De är smarta, äckliga, med tempot. De tempoväxlar, ibland går de nästan med bollen, och sedan hugger de.

Storstjärnan Isabelle Gulldén var påtagligt besviken.

– Den här förlusten känns mycket. Vi blev alldeles för statiska och jag har svårt att se vad det egentligen är som händer i andra halvlek.

Gulldén själv påverkades av en skada som hon ådrog sig mot Spanien.

– I den första halvleken kände jag inget, men i den andra halvleken kände jag av den nästan hela tiden. Det känns bättre än i går, men jag är hämmad av det. Men det ska inte vara någon ursäkt, jag borde ha attackerat mer.