Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ulrika Olsson bryter kontraktet mitt i SM-slutspelet. Bild: ANDREAS SANDSTRÖM
Ulrika Olsson bryter kontraktet mitt i SM-slutspelet. Bild: ANDREAS SANDSTRÖM

Facket kritiska mot Skuru IK:s agerande: ”En skandal”

Skuruspelaren Ulrika Olsson valde att bryta kontraktet med klubben då de inte ville förlänga med argumentet att hon snart kan bilda familj. Spelarfacket handboll Sverige riktar nu skarp kritik mot Skuru IK.
– Det är ju en skandal, det är upprörande, säger ordförande Arne Johansson.

Skurus stjärnspelare Ulrika Olsson kommer inte att spela klart SM-slutspelet i handbollens högstaliga SHE. Under säsongen drev hon laget till seriesegern men bryter nu avtalet med klubben efter samtal med en representant i damelitkommittén – hennes kontrakt ska inte förlängas med anledningen av att Olsson kan komma att bilda familj.

– Skuru IK:s agerande strider mot lagar, det är ett fördomsfullt agerande över huvud taget. Om de har för avsikt att inte förlänga med Ulrika så hade de kunnat ta upp den diskussionen utan att göra de här klavertrampen med att åberopa ålder och eventuellt kommande familjebildande, säger Arne Johansson, ordförande i Spelarföreningen handboll, som kan liknas vid handbollsspelarnas fackförbund.

Spelarföreningen reagerar starkt och hade inför intervjun med TV4 kontakt med Ulrika Olsson.

– Jag vet inte om Ulrika vill driva det här. Hon är ju ganska stukad just nu i sina känslor både som person och handbollsspelare. Vad nästa steg blir, om det blir något steg, det vet jag inte. Men vi står till förfogande att stötta Ulrika om det behövs, både gentemot klubben och i så fall Diskrimineringsombudsmannen, om man kommer så långt.

LÄS MER: Ulrika Olsson bryter kontraktet med Skuru IK

Ett ärende som Ulrika Olssons fall, där spelaren själv valt att avbryta på grund av liknande skäl, har aldrig tidigare skett vad Arne Johansson känner till.

– Att agera så gentemot en trotjänare, lagets bästa spelare, det är märkligt agerat. År 2021 är det än mer anmärkningsvärt, med tanke på vilken lagstiftning vi ändå har i det här landet som ska trygga de anställdas situation i olika sammanhang.

Arne Johansson fortsätter:

– Vi följer ärendet, vi har inte fått frågan att driva den här fråga till någon ytterligare nivå – att åberopa diskrimineringslag eller åberopa familjeledighetslag. Vi står till Ulrikas förfrågande, om hon vill ha mer stöd och hjälp från föreningen.

LÄS MER: Jamina Roberts stöttar Ulrika Olsson efter chocken

Ny policy på gång

Spelarföreningen handboll, tillsammans med spelarföreningar i fotboll och hockey, gick i december ut med en enkät till alla spelare. Frågeinnehållet fokuserar på föräldraskap och familjebildning som elitidrottare.

– Med tanke på vad som har hänt nu med Ulrika så är det oerhört vältajmat att den här enkäten går ut och att vi fokuserar på just den här typen av frågor. Det kan ju inte vara mer tydligt att det behövs en policy för föräldraskap och graviditet än vad som gäller nu då.

Planen är att den nya policyn ska ingå i kollektivavtalet framöver.

GP har sökt Svensk Elithandboll AB.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.