Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Försvaret Sveriges vapen mot Polen

Sverige släppte in lägst antal mål av alla i gruppspelet i handbolls-VM. Det är det som ska knäcka Polen i åttondelsfinal. – Vi har haft ett stabilare försvar och målvaktsspel. Det talar för oss, säger Jonas Källman.

Det må vara vinter även i Doha, men det är en vinter som är lätt att hantera. Även om kvällarna är svala så bjuder dagarna på sol och värme, och det svenska laget valde att ladda upp inför måndagens åttondelsfinal med att bada.

– Havet var lite småkallt, faktiskt. Men det är skönt att få se något annat, det blir ju lite "same, same" på hotellet, säger förbundskaptenen Staffan Olsson.

En välbehövlig paus inför det som väntar – en åttondelsfinal mot ett tungt och hårt skjutande Polen. Ett Polen som Sverige har mött åtskilliga gånger i avgörande matcher och där de senaste mötena i mästerskapssammanhang har inte varit så muntra tillställningar för svensk del. I EM 2012 ledde Sverige med elva mål mot Polen, men tappade allt i den andra halvleken och matchen slutade oavgjort. Och i EM för ett år sedan gjorde en jättekollaps i mellanrundan att Sveriges chanser till semifinalspel gick upp i rök. Då föll Sverige till slut med tio mål (25-35) efter att man under 18 minuter bara förmådde göra tre mål framåt.

Men så ska det inte bli nu.

– Lite det som var vår grej då, att vi hade såna dippar, det är borta nu. Det känns lite stabilare, liksom, säger Niclas Ekberg.

Motgiftet har varit något så enkelt som att prata om det.

– Om det är en femminutersperiod där vi missar några lägen och har tekniska fel, i stället för att det är en person som står och säger att "kom igen nu grabbar" så är det nu tre, fyra, halva laget –  alla tillsammans. Man tittar på varandra och kommer ihåg vad vi har lovat varandra, så kör vi igen tillsammans. Det tycker jag att vi har gjort jättebra, säger Jonas Källman.

Både Ekberg och Källman tillhör de mest rutinerade i det svenska laget och spelar viktiga delar den försvarsuppställning, anförd av försvarsgeneralen Tobias Karlsson, som har imponerat gång efter annan under VM-turneringen. 109 insläppta mål har det blivit för svensk del hittills –  färre än något annat lag under gruppspelet. Även där är det lugnet, förmågan att våga lita på grundidén som har varit vägen till framgång.

– Har den tryggheten så tänker man inte så mycket i försvaret, då kör man bara. Det är samma sak framåt när det flyter på för hela laget och man springer på kontringar och lägger passningar hit och dit och det lyckas. Det är svårt att sätta ord på det för man tänker inte, man kör bara. Lite den känslan har jag i vårt försvar just nu, säger Ekberg.

I årets VM har arrangören skippat den andra gruppspelsrundan som vanligtvis är kutym i handbollssammanhang. I stället är det utslagningsmatcher direkt.

Bra, tycker Jonas Källman.

– Du vet att förlorar du nu så är det finito. Det är klart att det pirrar lite extra. Det lag som håller nerverna i styr och visar att de är lite hungrigare, de kommer att vinna.