Första målen i SHE för talangerna i Sävehof

Sävehof körde över Heid med 32–11 i premiären av SHE. Nyförvärv fick glänsa – och talangerna Nina Koppang, 18, och Linn Andersson, 19, fick göra sina första mål i den svenska högsta ligan.
– Jag har gått sedan jag var liten och drömt om detta, säger Andersson.

|

Detta var en premiärstart som Heid snabbt vill glömma. Bortalaget låg under med hela 14 mål efter den första halvleken mot Sävehof efter en måltorka som varade i 17 minuter.

Men vi ska måla upp bilden lite tydligare.

Partillelaget kom ut välorganiserat och distinkt. Och det var nytillskotten i truppen som stod för det till en början. Danska U-landslagsspelare Laura Jensen visade direkt från första stund att hon kommer att bli viktig för Sävehof denna säsongen. Med fart satte hon 1–0 och lade då vägen för den kommande halvlekens kross.

När tio minuter var passerat stod det dock ”bara” 5–2 för de gulsvarta. Men efter att Sävehofs Nina Dano rivits ner av Heids Ebba Lundstedt, som i samma sekvens skadade sig så hon inte kunde fullfölja matchen, och fick två minuters utvisning, så hände något. I anfallet efter gjorde Julia Walstern visserligen mål för gästerna men sedan väntade den långa måltorka.

Sävehof rusade ifrån på resultattavlan. Många spelare fick pröva sina vingar och visa att de kunde flyga. Jamina Roberts gjorde comeback. Profilvärvningen Mathilda Lundström visade att hon ska kunna fylla Emma Fernis skor på högersex. Och 18-åriga talangen Nina Koppang gjorde sitt första mål i den svenska högsta ligan.

– Det var skönt. Jag har suttit och tänkt på hur det ska vara och det var riktigt kul att få göra mål, säger Koppang och fortsätter:

– Det är det man har varit mest nervös för. Så det var väldigt skönt.

Nervöst för att det inte ska lossna?

– Jag är alltid en sån som blir nervös och sen när det släpper känns det bättre.

Nu kan det lossna ordentligt då?

– Vi kan ju hoppas på det i alla fall!

Ställningen i paus – 18–4.

Ynglingarnas nerver

I början av den andra akten fortsatte Sävehof att med fart springa sönder Heid. Tränarna Rsmus Overby och Andreas Wallin log på bänken – det var ju denna farten som de ville se från sitt lag.

Den som drog särskild nytta av det snabba spelet var Mathilda Lundström (noterades för sju mål totalt) som tog med sig det berömda momentumet från den första halvleken och kastade in boll efter boll bakom en hjälplös Miranda Nasser i Heid-buren.

Ytterligare en ung förmåga fick dessutom noteras för mål i SHE – totalt blev det två på två avslut. 19-åringen Linn Andersson gjorde sin första match i högstaligan och gjorde det alltså genom att vara hundraprocentig. Precis som hos Koppang var nerverna påtagliga innan matchstart.

– Jag har gått ända sedan jag varit liten och drömt om detta så det var kul att få chansen att spela tio minuter i alla fall.

Hur tror du detta har landat när du lägger dig för att sova i kväll?

– Skönt att det är över liksom, haha! Nu behöver man inte vara lika nervös nästa gång. Nu har man det överstökat.

Stolt tränare Overby

När slutsignalen ljöd så stod det 32–11 på jumbotronen. Hemmatränaren Rasmus Overby höll inte igen när han berömde sitt lag med de siffrorna i åtanke.

– Det är en väldigt bra genomförd match från oss. Det syntes att vi saknat att spela handboll. Vi bryter ner dem systematiskt. Jag är en väldigt stolt tränare i dag. Jag minns inte när ett lag i SHE släppte elva mål på en match senast.

Hur ser du på att spelare som Linn Andersson och Nina Koppang kommer in och levererar?

– Det är roligt att man har så många duktiga spelare. Utmaningen för mig blir att hitta bra konstellationer som fungerar bra ihop. Men när de kommer in så levererar de.