Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: LUDVIG THUNMAN
Bild: LUDVIG THUNMAN

Förbundskaptenen efter uttåget: "Mycket ligger naturligtvis på mig"

Sverige är utslaget ur EM. Då är avgående förbundskapten Kristjan Andrésson självkritisk.
– Jag står som ansvarig ledare. Mycket ligger naturligtvis på mig, säger han efter förlusten mot Norge.

Sexa, tvåa och femma. Så såg svenske förbundskaptenen Kristjan Andréssons mästerskapsrad ut efter två VM och ett EM som huvudansvarig.

Hemma-EM, hans fjärde och sista mästerskap, blev däremot inte lika lyckosamt. Redan två matcher in i mellanrundan står det klart att blågult inte kan nå semifinal och därmed är utslaget (även om två matcher återstår). Det här efter att Sverige förlorat med 20–23 mot Norge på söndagskvällen.

– För mig själv är det här en jättebesvikelse. Jag hade förhoppningen om att vi skulle vara ett semifinallag, men på den här nivån är det otroligt jämnt. Vi har inte lyckats få ut max av den här gruppen. Vi som ledare och spelare tillsammans.

"Är bara tjurigt"

Du har upplevt mycket i din karriär, hur tung är den här motgången?

– Just nu är det bara tjurigt. Jag har inte värderat hur tungt det är. Det är bara tungt att vi inte ska åka till Stockholm som ett av semifinallagen, säger Andrésson som framför allt är besviken över att Sverige aldrig lyckades få anfallsspelet att träffa rätt över längre tid.

– Jag tycker att vi målvakts- och försvarsmässigt mestadels har stått bra. Anfallsspelet missar vi för mycket klara lägen, det är i alla fall en känsla jag har även om jag får kolla upp statistik på det. Vi har fått slita med en högerhänt högernia och det hade gjort att vi hade behövt vara ännu bättre i att sätta de här enkla chanserna.

På frågan hur stort ansvar han själv har för uttåget svarar han:

– Jag står som ansvarig ledare. Mycket ligger naturligtvis på mig, men precis som alltid, vid framgångar och motgångar så är vi ett lag. Vi vinner och förlorar tillsammans och vi tillsammans har inte lyckats få ur max av den här gruppen, vilket vi hade behövt för att ta oss till semifinal med tanke på de frånfall som vi har haft på Albin (Lagergren) tidigare och några andra vänsterhänta spelare och även att Jeppe (Nielsen) försvann.

"Ska bli tråkigt – och skönt"

Nu återstår två, för fortsättningen av turneringen, betydelselösa matcher för Sverige.

När EM är över lämnar Kristjan Andrésson sitt uppdrag som förbundskapten och satsar fullt ut på rollen som klubblagstränare i Rhein Neckar Löwen. Att lämna landslaget är något han har blandade känslor för.

– Det ska bli tråkigt, men också väldigt skönt att få uppleva äldsta sonens födelsedag för första gången på fyra år (sonen fyller år 3 januari och då brukar landslaget alltid ha förberedelseläger inför mästerskap). Det finns för- och nackdelar med allt här i livet. Vi har ett fint liv nere i Tyskland och jag ska fokusera fullt ut på Löwen och det ser jag oerhört mycket fram emot och att få andas under landslagsveckorna. Samtidigt som jag kommer följa laget och Glenn (Solberg, nye förbundskaptenen) och Martins (Boquist) fortsatta resa framåt här med OS-kval och så vidare.

Finns det något särskilt du här och nu kan känna att du skulle ha gjort annorlunda i turneringen?

– Vi får väl ta det efter mästerskapet, den analysen. Men det är klart att när vi inte räcker till så finns det massor av saker vi kunde ha gjort annorlunda, men det visste vi inte på förhand.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.