Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Förbundskapten Tomas Axnér om Önnereds succéstart: ”Det är jäkligt starkt”

Innan säsongen var det få som trodde att laget kunde blanda sig i toppstriden i SHE. Men inför derbyt mot Sävehof är Önnered det lag från Göteborgsområdet som ligger högst i tabellen.
– Det är jäkligt starkt, de är väl den positiva överraskningen, säger förbundskaptenen Tomas Axnér.

Snart halva grundserien i SHE har spelats. För Önnered och Sävehof återstår en match innan ett långt landslagsuppehåll. Ett derby i ÖHK-hallen, mellan trean och fyran i tabellen.

Men det är inte förhandsfavoriten Sävehof som ligger trea utan succélaget Önnered som är bäst i väst inför derbyt (med en match mer spelad).

Förra säsongen var en besvikelse för Önnered. Laget slutade på kvalplats men på grund av coronapandemin ställdes kvalet in. I år har de grönklädda, som dessutom störts av covid-19-smitta i truppen och tillfälligt pausas verksamhet, tagit sex segrar på nio försök och hakat på i toppen där de flesta inför säsongen varit överens om att det är tre lag det ska handla om: Sävehof, Höör och Skuru.

Förbundskapten Tomas Axnér följer serien noga har överraskats av Önnereds framfart.

– Det är jäkligt starkt, de är väl den positiva överraskningen. Samtidigt tycker jag att de underpresterande förra säsongen. Sanningen ligger någonstans där emellan, de är bra i år men var för svaga förra året.

Stommen i Önnered är den samma som förra säsongen. Tomas Axnér ger sin förklaring till lagets uppryckning.

– Många gånger är det bra att ha i stort sett samma trupp. Önnered har också en del bra karaktärer och spelar ofta fysisk handboll och offensivt försvar som skapar problem för motståndaren. De har Matthijs (Tilda) som är en fighter och pådrivare och fler spelare som är sådana som kan komma in och göra fyra fem men enkla mål.

Tilda Matthijs, som leder den interna skytteligan, delar Axnérs bild av Önnereds framgångskoncept.

– De som har kommit nya tillför ju sina delar som är jätteviktiga, men stommen är kvar och det handlar om att vi fått ut allt av alla spelare och alla känner sig bidragande. Alla har självförtroende och det kommer av att vinna och av hårt arbete. Vi är ett lag där alla är med och bidrar varje match. Vi är en lagmaskin.

Vad säger du om att Tomas Axnér lyfter fram dig som en viktig del i framgången?

– Det är jätteroligt att höra! Jag vill vara en spelare som driver på mitt lag. Jag har fått förtroendet att kunna vara med och bidra överallt, både på planen och på bänken. Men jag tycker vi är många i laget som är pådrivare, Linnea (Säreborn, lagkapten) är en annan som alltid pushar.

Hur ser du på era chanser att vara ett topp tre-lag när grundserien avslutas i vår?

– Det kräver att vi fortsätter på den vägen vi har börjat och det kommer att vara tufft. Vi har fortfarande inget favoritskap på oss. Vi måste göra allt vi kan för att vinna varje match. I slutändan tror jag inte att det kommer vara många poäng det handlar om.

Axnér: Sävehof klara favoriter

Att Önnered ska vara ett topp tre-lag när grundserien avslutas har Tomas Axnér dock svårt att se.

– Problemet är att de inte kommer vara lika övertygande mot alla andra lag, det kommer springa på smällar mot de andra lagen. Det gör inte de tre andra i toppen, de förlorar bara mot varandra internt.

Till fredagens derby kommer Sävehof efter en svag insats mot serieledande Skuru och Önnered med två raka segrar. För Axnér är dock Sävehof fortfarande favorit.

– De två matcher som Sävehof förlorat (mot Höör och Skuru) har inte matchen varit på deras premisser. De har inte fått betalt i kontringsspelet. De saknar en rejäl ”dyngskytt” som kan göra enkla mål i uppställt anfallsspel. De har fantastiska möjligheter att spela snabb kontringshandboll, men de lag som inte tappar bollar och tillåter det har slagit dem.

Tilda Matthijs:

– På förhand är ju Sävehof favorit om man kollar till historien. Men vi måste gå in och tänka att vi kan vinna den här matchen. Vi har gjort det förut och kan göra det igen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.