Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kungälvs Charité Mumbongo, Kärras Jennifer Johansson och Elsa Åsberg fick se sig besegrade av Ungern i finalen av U17-EM. Bild: MATHIAS BERGELD
Kungälvs Charité Mumbongo, Kärras Jennifer Johansson och Elsa Åsberg fick se sig besegrade av Ungern i finalen av U17-EM. Bild: MATHIAS BERGELD

EM-silver till svenska U17-landslaget

Ungern var den enda nationen som slog Sverige i gruppspelet och samma lag skulle sänka gulddrömmarna för det göteborgsbetonade blågula landslaget.

Det var ett svenskt U17-landslag som åkte till EM med ett gäng spelare från Göteborg. Hela tio av de 16 spelare som var med i den blågula truppen tillhör till vardags någon av de stora Göteborgsklubbarna.

Det skulle visa sig vara ett bra val, för det svenska laget skulle ta sig hela vägen till final. Det var dock nära att det tog stopp i semifinalen där Frankrike stod för motståndet, men Sverige lyckades vinna matchen med 20-19 efter stor dramatik.

Hjälte i den matchen blev Sävehofspelaren Kajsa Lindberg Blohm som gjorde sex mål i semifinalen. Lindberg Blohm gjorde för övrigt sin landslagsdebut i mästerskapet.

Blev för svåra – även i finalen

I finalen väntade Ungern och det var det enda laget att besegra Sverige i gruppspelet. Historien skulle upprepa sig.

Ungern kopplade greppet om matchen och gick till halvtid med en fyramålsledning. Sverige gjorde vad man kunde för att försöka ta sig tillbaka i matchen, men var hela tiden numret för litet.

Det blev till slut ett EM-silver för blågult.

I det svenska laget fanns Agnes Åseskog, Thea Blomst, Ida Semble, Kajsa Lindberg Blohm och Nina Koppang från IK Sävehof. Mona Saffari, Jennifer Johansson och Vanja Andersson från Kärra HF samt Charité Mumongo från Kungälvs HK och Hanna Wedenby från BK Heid.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.