Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/4

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Elva män och en kvinna tränar damernas toppliga

För andra säsongen i rad är Camilla Hultgren Dahlberg i Heid enda kvinnan som tränar ett damlag i högsta serien, SHE. – Jag önskar att fler tjejer som slutar spelar tar steget vidare och blir tränare, säger hon.

Tittar man på den gruppbild som togs på tränarna i damernas toppliga SHE i samband med upptaktsträffen i Malmö nyligen, så är det gubbe (nåja) efter gubbe som ståtar i respektive klubbtröja.
Tills blicken stannar på enda undantaget: Camilla Hultgren Dahlberg, 37, tränare för Göteborgslaget Heid.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Brinner för handboll

På frågan om varför inte fler kvinnor är tränare svarar hon.
– Jag brukar få den frågan i samband upptaktsträffar och liknande och jag brukar svara att jag tror att det handlar om prioriteringar. Jag tycker att handboll är det roligaste som finns och jag brinner för att vara tränare. Då får jag enkelt uttryckt också se till att den tiden finns, även om det kan vara ett himla pusslande ibland, säger hon med skratt.
Camilla Hultgren Dahlberg är inte bara tränare – hon är dessutom mamma till tre barn som är 2,5 år, 5 år och 7,5 år.

Frågan en man aldrig får

–  På samma typ av träffar får jag ibland också frågan om hur det går att kombinera mina roller som tränare och mamma – om jag hinner med familjen? Den typen av frågor har jag aldrig hört någon ställa till mina manliga kolleger, säger hon.

Vad brukar du svara?
– Att jag har en bra man och att vi hjälps åt eftersom vi har en familj tillsammans. Dessutom är han aktiv inom fotbollen så vi har varandras intressen att ta hänsyn till. Det går om man vill men hade kanske inte gått lika bra utan det fina stöd som vi har från föräldrar och vänner som ställer upp om det kniper.

Traditionens makt?

På frågan om det är andra prioriteringar eller rentav traditionens makt som bidrar till att antalet kvinnliga tränare på toppnivå är så få, svarar hon.

– Det kan nog variera. Grunden är att man verkligen tycker att det man håller på med är roligt eftersom det också innebär slit och uppoffringar. Lusten, att jag verkligen brinner för handboll och tycker att det är så roligt, är det som driver mig, säger hon.
Camilla Hultgren Dahlberg har själv spelat handboll på elitnivå (slitstark mittnia) och tycker att hon har nytta av den erfarenheten i rollen som tränare.

Efterlyser fler tjejer

– Under åren har jag mött flera duktiga spelare och sett egenskaper som skulle kunna göra dem till duktiga tränare. Men många väljer dock att sluta helt med handbollen när de väl bestämt sig för att lägga av. Det är synd. Jag hoppas att fler ska ta steget vidare och börja med att en tränarkurs, om inte annat för att känna på det, säger hon.

Kan du tänka dig att bli tränare för ett manligt lag?
– Just nu tycker jag det är så himla roligt att träna tjejerna och jag vill se hur långt vi kan ta det här tillsammans. Så egentligen har jag inga sådana funderingar, säger Camilla Hultgren Dahlberg och tillägger:

– Men vad som händer i framtiden vet man inte – jag har lärt mig att man aldrig ska säga aldrig…
 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.