Efter slutdramat – Sävehof kryssade mot storlaget

Montpellier såg ut att ta hem den första kvalmatchen mot Sävehof. Men då klev Alexander Westby fram i slutet och ordnade ett oavgjort resultat.

|

Sävehof hoppas på spel i European League. Och i den första kvalrundan fick laget en smakstart då rumänska AHC Potaissa Turda besegrades med sammanlagt 79–51 över två matcher.

I den andra kvalrundan ställs laget mot en helt annan typ av motståndare. Det franska storlaget Montpellier som är Frankrikes mesta mästare och som vann Champions League så sent som 2017/18.

– Det är klart att vi jättegärna vill spela i Europa. Matcherna ute i Europa är verkligen något extra, så vi är väl inte direkt nöjda över att lottas mot Montpellier. Men nu blev det så och vi ska göra allt vi kan för att ta oss vidare, sa Sävehofs Alexander Westby till klubbens hemsida inför matchen.

En tuff sydfransk nöt att knäcka, med andra ord.

Under tisdagskvällen kom Montpellier på besök till Partille för rond ett. Sävehof, utan storstjärnan Elias Ellefsen á Skipagøtu som ska operera knät och väntas vara tillbaka först i februari nästa år, fick inledningsvis se Montpellier rycka ifrån till en 3–0-ledning.

En ensidig historia att vänta, således? Inte alls.

För Sävehof kunde kvittera snabbt och sedan följdes lagen åt målmässigt. Bland annat efter mål av Gzim Salihi som var tillbaka på planen efter att ha utgått i mötet mot IFK Skövde förra veckan.

Sävehof kvitterade i slutskedet

Innan den första halvleken var över hade Montpellier åter tagit kommandot och gick till paus med en 11–9-ledning.

Sävehof kom sedan ut starkt i den andra halvleken och lyckades både kvittera och ta ledningen.

Montpellier svarade bra på det och återtog senare ledningen efter ett mål av den svenske EM-guldvinnaren Lucas Pellas. Men Sävehof kom ännu en gång tillbaka och med fem minuter kvar var det helt jämnt.

Montpellier såg sedan ut att ta hem segern. Men med 14 sekunder kvar kvitterade Alexander Westby för Sävehof. Montpellier tog därefter en timeout men lyckades inte förvalta anfallet därefter. 24–24 blev slutresultatet.

Den 4 oktober spelas returen i Frankrike.

Det spelades även en match i Handbollsligan i kväll. Matchen mellan Helsingborg och Aranäs slutade 27–23.