Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Duons dubbla glädje – seger och landslagsuttagna

Först uttagna i Henrik Signells landslagstrupp – sedan vinnare med Sävehof. Sofie Börjesson och Nina Dano hade en skaplig måndag.
– Det kan väl inte bli så mycket bättre än så här, säger en strålande glad Nina Dano.

De har båda en uppsjö av U-landskamper på meritlistan.

Nu kan Sofie Börjesson och Nina Dano också titulera sig landslagsspelare på seniornivå.

Duon har under årets säsong varit framträdande i Sävehof och på måndagen belönades både målvakten och högernian med varsin plats i Henrik Signells landslagstrupp.

Som om det inte vore nog var de sedan också med och spelade hem två poäng för Sävehof, som besegrade VästeråsIrsta med 29–22 i Partille arena.

– Det kan väl inte bli så mycket bättre än så här?, utbrister Nina Dano.

"Blev chockad"

För 19-åringens del är hon uttagen i både truppen som ska spela OS-kval och i truppen som ska spela EM-kval. Börjesson ingår endast i den senare.

– Det är en dröm och ett mål man har haft, det är helt fantastiskt att få äran att vara med i landslaget. Jag blev chockad när jag fick beskedet, säger Nina Dano som berättar att samtalet från förbundskaptenen kom på söndagskvällen.

– Jag har inte vågat tro att jag skulle få vara med redan nu. Det var absolut en överraskning.

Sävehofs unga skytt blir den första spelaren någonsin född på 2000-talet som ingår i en svensk landslagstrupp på seniornivå på damsidan.

Anledningen till varför hon togs ut tror hon själv handlar mycket om att hon lyckats prestera i Sävehofs Champions League-matcher.

– Jag tycker att jag har gjort det väldigt bra internationellt, i våra Champions League-matcher och även gjort det hyfsat stabilt i SHE. Men det har gått bättre internationellt, och det är den typen av motstånd som väntar i landslaget nu också.

Hon fortsätter:

Firandet får vänta

– Sedan har jag fått en mer bärande roll i år och lyckats bli bättre på de sakerna som jag verkligen har velat förbättra. Jag kan skjuta på fler olika sätt nu och har hittat ett större lugn i mitt genombrottsspel.

Något större firande av landslagsuttagningen har inte blivit av.

– Vi har en intensiv vecka nu, så jag får skjuta lite på det, men det är klart att det måste firas på något vis senare.

Senare i veckan väntar Boden (onsdag) och Champions League-match (lördag). Vinsten mot VästeråsIrsta menar Nina Dano ger arbetsro inför kommande uppgifter.

Sävehof har varit inne i en period där formen har svajat.

– Det är kul att få lite glädje i laget igen. Det hjälper mycket för den mentala biten. Det är där jag tycker att vi har haft lite problem. Vi har haft många täta matcher och det har varit lite svårt att ladda om kanske, men nu känns det som att vi börjar ta oss ur det.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.