Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

"Det är få förunnat att få den här chansen"

2-2 i matcher. I kväll ska allt avgöras när RIK och Sävehof möts i en femte kvartsfinal i Lisebergshallen. – När vi startade försäsongen i maj förra året var det för att uppleva matcher som den här, vi ska njuta av stunden, säger RIK:s tränare Jasmin Zuta.

Redbergslid vann de två första derbymatcherna och var i den tredje kvartsfinalen länge på väg mot en solklar seger. Men efter en makalös vändning av Sävehof reducerade Partille-klubben och på hemmaplan senast bjöd de gulsvarta på ett styrkebesked och utjämnade slutspelsserien. Nu är det vinna eller försvinna för båda lagen. Ett lag ska till semifinal – för det andra tar säsongen slut.

– Från utsidan sett kunde det väl knappast ha blivit ett bättre scenario? Det ska bli hur kul som helst, säger Jasmin Zuta.

RIK har chansen att nå klubbens första semifinal på tio år - men även om väldigt mycket står på spel menar Zuta att man måste på att njuta av stunden.

– Alla inblandade känner så klart att det är en anspänning som är lite högre, men vi är jävligt tydliga med att det ska bli grymt roligt att spela den här matchen. Det är få förunnat att få den här chansen. Jag hade gärna dragit tillbaka min klocka 15-20 år och varit med på plan, men nu är jag för gammal för det, haha.

"Ska bli riktigt häftigt" 

Senaste matchen landade i Sävehof-vinst med åtta bollar – men att RIK har två raka nederlag och en storförlust i bagaget är inget som oroar de vita eleganterna. Och några större taktiska förändringar är inte att vänta.

– Det som har varit avgörande hittills är försvars- och målvaktsspel. Där var vi bäst i de två första matcherna. Sävehof har varit vassast i de två sista. Vi var det lag som var bäst bakåt i serien, nu ska vi ta fram det.

I Sävehof-lägret är det positiva tongångar inför avgörandet.
– Det här ska bli riktigt, riktigt häftigt, säger tränare Robert Wedberg.

Två raka vinster ger laget styrka. Men att peka ut sig själva som favoriter vill Sävehof-tränaren inte.

"Är helt öppet" 

– Nej, nu är det verkligen 50/50. Med tanke på hur nära det var att vi åkte ur i match tre är vi väldigt glada och ödmjuka inför den här matchen. Detta är helt öppet. Visst, det är hemmaplan för dem, men samtidigt har vi vunnit två av tre matcher där i år och vi vet att det kommer vara väldigt mycket gult på läktaren.

Wedberg har varit med om att leda lag i direkt avgörande slutspelsmatcher förut. Som tränare i Alingsås har han suttit på tränarbänken i samband med match fem i både kvart- och semifinal.

– Det är en skön erfarenhet att ha med sig, slutspelsmatcher är speciella på ett helt annat sätt. Det blir en annan mystik.

Några större förändringar taktiskt blir det inte heller i Sävehof.

– Det handlar bara om att pilla i lite detaljer och göra det man har gjort bra ytterligare lite bättre. Sedan gäller det att förbereda sig på lite förändringar och även göra sig redo för vad motståndaren kan tänkas hitta på för nya grejer.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.