Derbyt startskottet på säsongen

Ett starkare RIK och ett mer aggressivt Sävehof är vad som väntar när nya Handbollsligan rivstartar med ett derby.

ANNONS

Åtminstone är det vad lagens tränare lyfter fram inför tisdagens seriepremiär i Lisebergshallen.

–Inför den här säsongen har vi ökat fyspassen med fyra timmar i veckan. Vi har inlett med ett tufft pass på morgonen och sedan tränat handboll på eftermiddagen, säger Jasmin Zuta, huvudtränare i Redbergslid och fortsätter:

–Målet är förstås att vi ska bli starkare och hålla en högre nivå hela säsongen, fysiskt som mentalt. Den senaste säsongen blandades högt och lågt alldeles för mycket. Nu hoppas vi på jämnare insatser, säger han.

Tippar sig själva fyra

I våras slutade RIK sjua i serien och föll mot blytunga mästarna Kristianstad i kvarten i slutspelet. Inför den här säsongen siktar göteborgarna på en högre plats i grundserien för att få ett så bra utgångsläge som möjligt inför fortsättningen.

ANNONS

–Vi har tippat oss själva som fyra i serien, ett mål jag tycker är realistiskt med den trupp vi har. Allt känns bättre, över hela linjen säger Jasmin Zuta.

Helt klart är att det får spelas om saken.

För Sävehovs nye tränare Robert Wedberg har också siat om en fjärdeplats för sitt lag.

–Minst, betonar han.

–Jag tycker att det ser se bra ut. Vi har haft en bra försäsong och jag ser hur bitarna böjkar falla på plats. Självklart finns det så års mycket som ska bli bättre. Men för mig som ny tränare handlar det inte om att uppfinna handbollen igen utan snarare om att förädla spelet och göra bra saker ännu bättre, säger han.

Som?

–Jag vill förbättra försvarsspelet och få det mer aggressivt. Jag vill se ett snabbare omställningsspel – hela vägen, från målvakt och ut. Bland mycket annat, det är ett flertal detaljer som vi jobbar med, säger han.

Byter kavaj mot overall

Efter 4,5 år som kommunchef i Partille byter Wedberg kavaj mot träningsoverall.

–Får man en sådan här chans är det svårt att tacka nej. Det ska bli roligt, spännande och utmanande säger han.

Och det är en erfaren handbollsman som har tagit plats i Sävehofs nya arena.

ANNONS

Som spelare har Robert Wedberg gjort en bit över 300 matcher för klubben och som elittränare har han bland annat sex år med Alingsås där SM-guldet 2009 är främsta meriten.

Om att få inleda comebacken med ett derby mot ärkerivalen RIK säger Wedberg:

–Det är ingen normal seriepremiär precis. Det blir tufft, mycket kamp, mycket krigande – och stor prestige. Det finns ingen spelare eller ledare som vill gå ifrån den kampen med en förlust, säger han.

Kollegan Jasmin Zuta i RIK är på samma spår:

–Derbyt blir ett härligt sätt att inleda säsongen på, full fart med en gång. Det ska bli riktigt skoj, jag hoppas våra supportrar tar sig till Lisebergshallen, säger han.

Inför säsongen har bland andra Mario Lipovac lämnat Redbergslid för Kristianstad, men i den som rollen, som mittsexa, tros nyförvärvet från Drott, Albin Stenberg, kunna axla.

–Det finns flera spelare som jag tror kommer att ta kliv framåt den här säsongen. Mittnian Jonathan Carlsbogård, 21, exempelvis. Han var bra förra säsongen – och kommer att bli ännu bättre denna. Sedan har vi ett flertal ännu yngre spelare som jag tror kommer att utvecklas snabbt, säger Zuta.

Larholm stort affischnamn

I Sävehof är förstås tungt landslagsmeriterade hemvändaren Jonas Larholm, 34, det stora affischnamnet efter sina proffsår.

ANNONS

–Jonas kommer att betyda mycket för oss. Som spelare, men också som ledartyp och vinnarskalle, vilket är bra för våra unga spelare. Jonas har mycket kvar att ge, säger Wedberg.

En annan spelare han tror mycket på är 19-årige målvakten Anton Hagvall.

–Med honom och veteranen Per Sandström har vi två mycket bra målvakter, vilket förstås känns tryggt, säger Robert Wedberg.

Fakta: SM-finaler 2007–16

Grundserie-placering inom parantes.

2016: Kristianstad (1)–Alingsås (2) 27–18 (spelades i Malmö Arena).

2015: Kristianstad (1)–Alingsås (2) 28–25 (Scandinavium, Göteborg).

2014: Alingsås (3)–Lugi (4) 24–22 (Malmö Arena).

2013: Drott (4)–Kristianstad (2) 28–27 (Scandinavium).

2012: Sävehof (3)–Kristianstad (6) 29–21 (Malmö Arena).

2011: Sävehof (2)–Guif (1) 35–18 (Scandinavium).

2010: Sävehof (1)–Drott (3) 30–28 efter förlängning (Malmö Arena).

2009: Alingsås (2)–Guif (3) 29–26 (Globen, Stockholm).

2008: Hammarby (1)–Sävehof (2) 35–29 (Scandinavium).

2007: Hammarby (1)–Skövde (6) 34–22 (Globen).

ANNONS