"De fulaste grejerna håller på att försvinna"

ANNONS
|

Från domarhåll har man de senaste säsongerna fokuserat på att minska den typ av regelbrott som kan leda till allvarliga skador.

– Det kan handla om knuffar i ryggen bakifrån när en spelare är i luften eller om liknande händelser som kan få svåra följder, säger Henrik Mäkinen och fortsätter:

– Det gäller att sätta ner foten och markera vad som gäller. Det som tidigare kanske gav utvisning i två minuter ger rött kort i dag, betonar han.

Som ordförande i Svenska handbollsförbundets domarkommitté – och inte minst efter att ha dömt elithandboll i 25 år tills att han slutade för två år sedan – tycker han sig märka en attitydförändring hos både spelare och ledare.

ANNONS

Generellt blivit tuffare

– Absolut. Jag tycker att vårt förebyggande arbete har gett resultat. Spelet är fysiskt, precis som det ska vara, men inom ramen för regelverket. Förr hade lagen ofta en eller två spelare som hade till uppgift att vara buse. Det där har jämnat ut sig på så vis att spelet generellt blivit tuffare – men justare, säger han.

Förutom ökad vetskap om skaderiskerna finns en dos taktik inblandad gällande att de grövre regelbrotten börjat minska.

– Ett rött kort kostar och kan stå laget dyrt, säger Henrik Mäkinen.

Internationell standard

Jasmin Zuta, huvudtränare i Redbergslids IK, välkomnar domarnas hårdare tolkning av skaderegeln (8:5).

– De fula grejerna bedöms hårdare – och det är bra. Däremot tycker jag att domarna blivit mer tillåtande i spel kring mittsex, det får vara mer fysiskt och kraftfullt. Det är positivt eftersom det ligger närmare internationell standard, vilket är bra för spelarna, säger Jasmin Zuta och fortsätter:

– Överhuvudtaget tycker jag att dialogen mellan domare och ledare har blivit bättre. Den är mer öppen och konstruktiv vilket inte minst varit bra med tanke på att vi hade några större regeländringar inför säsongen säger han.

Inte mildare i slutspelet

Inom kort börjar slutspelet – men att det skulle innebära att domarna skulle bli mer tillåtande slås tillbaka av domarbasen.

ANNONS

– Det stämmer inte, däremot är det viktigt att vara konsekvent, inte minst för att det gäller mycket. Allt "snäppas upp" och intensifieras. Som domare älskar man slutspelet och går precis som spelarna in i en bubbla där mycket händer på kort tid. Det här helt klart den roligaste tiden på året, säger Henrik Mäkinen.

Fakta:Utvisningsligan

Här är spelarna med flest antal utvisningar i Handbollsligan fram inför sista omgången på torsdagen. Antal matcher i parantes.

1. Troels Vejby Jørgensen, Ricoh. 30 (30).

2. Henrik Weglin, Redbergslid. 29 (30).

3. Niclas Fingren, Sävehof, 26 (31).

4. Adam Samuelsson, IFK Skövde, 26 (31).

5. Alexander Morsten, Hammarby 25 (31).

6. Jonathan Carlsbogård, Redbergslid, 25 (31).

7. Oscar Bergendahl, Alingsås HK, 24 (30).

8. Johan Nilsson, IFK Ystad, 24 (30).

9. Nemanja Milosevic, Lugi 23 (27).

10. Mario Lipovac, IFK Kristianstad, 22 (30).

Källa: Handbollsligan

ANNONS