Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Daniela Gustin fick en plats i VM-truppen

Göteborgaren Daniela Gustin kommer att få göra sin mästerskapsdebut – detta stod klart efter att handbollslandslagets förbundskapten Henrik Signell presenterade sin VM-trupp under torsdagen.

Det fanns inte många potentiella skrällar när Henrik Signell skulle presentera truppen som ska åka till Tyskland för att spela VM i december. Men när truppen offentliggjordes fanns det en debutant. Daniela Gustin från Göteborg kom nämligen, tillsammans med Sävehofs Emma Fernis, med som en av två högersexor.

– Det är två unga spelare som har en respektlös attityd och inställning ute på planen. Två moderna kantspelare som är bra på annat än att bara göra mål från sin kantposition, kan även flyttas in i banan, säger Henrik Signell under pressträffen.

För Sävehofs Emma Fernis blir det dock andra mästerskapet. Nu är den stora scenen inget nytt för den 21-åriga högersexan.

– Jag har mer erfarenhet framförallt, jag fick känna på hur det är att spela ett mästerskap. Det är mycket som händer runtomkring, så det är nyttigt att lära sig, säger Emma Fernis.

Hur ser du på truppen?

– Det är en bra trupp och positivt med många spelare som inte spelar i Sverige, det tror jag gynnar oss.

En position som kommer att innebära en intressant konkurrenssituation enligt förbundskaptenen är den som vänsternia. Där kommer utlandsproffsen Jamina Roberts, Jenny Alm och Johanna Westberg att få konkurrera med varandra.

– En position med tuff konkurrens där vi har angenäma problem med att ta ut dem. Vi kommer att ta ut alla tre. Det är tre spelare med stor erfarenhet och som kommer vara viktiga för oss, säger Signell.

På en position finns det dock en given etta, Bella Gulldén debuterade under OS 2008 och sedan dess har det blivit sammanlag 12 mästerskap. För Henrik Signell är hon nummer ett på positionen som mittnia. Två är Carin Strömberg.

– Vi har en bra konstellation med två olika spelartyper, men självklart är Bella en klar förstaspelare och hjärnan bakom vårt anfallsspel egentligen.

"Otroligt tuff konkurrens"

2 december inleder man gruppspelet mot Polen, därefter möter man Ungern, Tjeckien, Argentina och regerande europamästaren Norge. En minst sagt jobbig grupp enligt Henrik Signell.

– Det är otroligt tuff konkurrens. Vid en bra dag kan vi slåa alla lag, med det är flera som vi kan få det tufft mot. Men vi jobbar inte så mycket med ett slutmål utan fokuserar på match för match och gruppspelet.

Vid eventuellt avancemang kommer man att få ett tufft motstånd i åttondelsfinalen. Då ställs man nämligen mot ett lag från grupp A som består av Frankrike, Rumänien, Spanien, Slovenien, Angola och Paraguay.

– Det man kan försäkra sig om är att vid avancemang till åttondelsfinal så blir det tufft motstånd direkt. Det är tre fyra lag som är riktigt farliga.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.