Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Bild: MICHAEL ERICHSEN

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

"Då var det väldigt svårt att inte få hybris"

William Andersson Moberg, 18, pekades tidigt ut som en av sin generations största handbollslöften.
– I början var det väldigt svårt att inte få hybris, säger Alingsås supertalang om all uppmärksamhet.

Han var en av de stora stjärnorna i det Sävehof-lag som vann tre USM-guld och har sedan han kom till Alingsås inför förra säsongen snabbt blivit en publikfavorit i Estrad. Dessutom nämns han inte sällan som en av de mest lovande spelarna i den spännande blågula 00–generationen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

William Andersson Moberg är bara 18 år – men har redan fått känna på hur det är att få massvis av uppmärksamhet runt omkring sig.

– Det har varit en stor omvandling. Jag var inte alls van vid all uppmärksamhet. Det var riktigt svårt i början att lära sig hantera all kritik och beröm som man fick överallt, i media och på sociala medier och så vidare.

LÄS MER: Här är Göteborgs 25 största handbollslöften

Han berättar att han under sin första tid i elithandbollen, då hans namn ofta förekom i media, läste mycket om sig själv – och tog åt sig.

– I början gjorde jag det verkligen. Då var det väldigt svårt att inte få hybris om man fick beröm efter en match. Sedan i nästa match gick man ut och var helt klappkass ...

Han fortsätter:

– Men jag har lärt mig mer nu, att även om det går bra eller dåligt så är det viktigt att man är säker på sig själv och litar på det man kan och det som känns rätt.

Läser och lyssnar du lika mycket om det som skrivs och sägs om dig nu?

– Jag försöker hålla mig undan, men det blir svårt när man har den kompiskretsen man har. Vännerna och familjen håller koll och det blir en del snack, så det blir ändå att man har lite koll.

Samtidigt som han har upplevt vissa svårigheter med att hantera förväntningar och press är han tydlig med att han gillar att ha krav på sig.

– Jag tycker det är kul att ha ett stort ansvar på sina axlar och få mycket förtroende. Sedan är det klart att man sätter lite press på sig själv innan matcherna. Man tänker att man ska prestera och göra ett visst antal mål eller assist, men det brukar släppa när man väl kommer in på planen.

"Jag är inget praktexemplar"

Som 17-åring gjorde Andersson Moberg 44 mål och 18 assist i Handbollsligan förra året. Men trots en imponerande debutsäsong har inte tiden i Alingsås varit någon dans på rosor. Skador har stört vid flera olika tillfällen och under hösten har han varit ur spel under lång tid.

– Det har varit väldigt kämpigt. Jag hade problem med foten, sedan när den var på bättringsvägen åkte jag på ett bakslag och när jag var på väg tillbaka gick ett ledband i fingret. Det har varit kämpigt hittills, även om det inte är något att skylla på.

– Men nu kör jag på som vanligt.

Alingsås William Andersson Moberg tillhör en av svensk handbolls mest omtalade löften. . Bild: DANIEL STILLER

Parallellt med handbollsspelande på elitnivå och rehabilitering efter skador finns det också en skola att sköta. Något som Andersson Moberg själv säger att han inte har lyckats med fullt ut.

– Det är lite svårare att vara med i ett A-lag än i ett juniorlag, det blir tuffare att hinna med skolan och sådant då.

– Sedan ska man komma ihåg att jag inte är något praktexemplar när det kommer till skolan. Det blir så när man går i skola i Göteborg att det blir en del timmar man inte kan vara med på. Förra våren var det en del så. Då tänkte jag att "Fan, vad gött att slippa". Det var inte så att man tänkte att man skulle jobba igen det, vilket man borde ha gjort ...

– Så det var dumt gjort av mig.

Men även om han är ångerfull vet han att det är handbollen han vill prioritera. Det han vill satsa på i första hand. Det insåg han ganska tidigt.

– Jag har alltid haft lite lätt för mig i handbollen. Även när jag var yngre, då spelade jag ofta med lite äldre ålderskullar. Jag har alltid gjort ganska mycket mål. Det blev ganska naturligt att valet föll på handbollen, farsan är dessutom gammal handbollsmålvakt.

Vad är ditt mål med handbollen då?

– Att alltid vinna varje match, eller kanske inte vinna allra helst utan att alla andra lag ska förlora. Det funkar bra för mig. Jag hatar att förlora.

"Det skiter sig alltid"

Han fortsätter:

– Sedan är drömmen att spela i någon av de stora ligorna i världen. Helt enkelt se hur långt man kan komma. De absolut största lagen hade man inte tackat nej till!

Och om han ska peka ut en spelare i världshandbollen som han ser upp lite extra till faller valet på isländske Aron Palmarsson.

– Jag diggar honom väldigt mycket. Han har alltid varit en stor förebild och man försöker testa lite grejer som han gör, men det skiter sig alltid ändå, säger Andersson Moberg och skrattar.

Vart karriären tar vägen på lång sikt återstår att se. Närmast ligger niometersspelarens fokus på att själv hitta formen för att kunna hjälpa sitt Alingsås mot en så bra placering som möjligt i Handbollsligan.

– Vi har väldigt höga toppar men också djupa dalar. Får vi lite mindre djupa dalar ser det nog rätt bra ut, avslutar han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.