Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Sävehofs klubbdirektör Stefan Albrechtson på läktaren under handbollsmatchen i Handbollsligan mellan Sävehof och GUIF den 23 november 2020 i Partille. Bild: MATHIAS BERGELD
Sävehofs klubbdirektör Stefan Albrechtson på läktaren under handbollsmatchen i Handbollsligan mellan Sävehof och GUIF den 23 november 2020 i Partille. Bild: MATHIAS BERGELD

Därför är Sävehofs nya sponsor kontroversiell

Sävehof har kritat på ett nytt samarbetsavtal med den kinesiska telekomjätten Huawei.
Men samarbetet är inte okontroversiellt.
– Det är inte mitt ansvar att döma Sävehof, men de borde fundera om det är lämpligt, säger Kristina Sandklef, oberoende Kinaanlytiker hos Consilio International med bakgrund på försvarsmakten.

Att vara förknippad med Huawei är något som väcker känslor och frågor om moral och etik.

Den kinesiska telekomjätten Huawei har tidigare träffat flera sponsoravtal med svenska celebriteter i form av Sara Sjöström och Zara Larsson som fått kritik för vilka de valt att samarbeta med.

Detta eftersom det framkommit uppgifter om att företaget varit delaktiga i förföljelsen av den muslimska minoriteten uigurer i Xianjangprovinsen. Senast den 8 december publicerade Washington Post uppgifter om att företaget använt sin AI-teknologi för ansiktsigenkänning av uigurer för att larma polis.

– Det är problematiskt med kinesiska företags kopplingar till kommunistpartiet givet partistatens brott mänskliga rättigheter. Kina är ett land där det politiska förtrycket ökat under Xi Jipings styre sedan 2012 säger Kristina Sandklef, oberoende Kinaanlytiker hos Consilio International med bakgrund på försvarsmakten.

Flera frågetecken kring Huawei

Enligt Kristina Sandklef finns det flera frågetecken som omgärdar den kinesiska telekomjätten. Bolaget har bland annat enligt Wall Street Journals granskningar erhållit mer än 75 miljarder dollar i subventioner av den kinesiska staten.

– Det finns flera problem avseende Huawei. Ett är att de har oklara ägandeförhållanden. De säger att de är ägda av sina anställda, men granskningar av bolagets struktur visar att de är ägda av en fackförening med kopplingar till kommunistpartiet. Ett annat problem är att deras grundare kommer från Folkets befrielsearmé och kontakter finns kvar. Dessutom har de väldigt täta band med kommunistpartiet och partistaten, vilket blir problematiskt med tanke på den kinesiska partistatens problem med mänskliga rättigheter.

Sedan 2017 finns även en nationell underrättelsetjänstlag, som innebär att alla kinesiska medborgare och organisationer måste lämna ifrån information på statens begäran, annars bryter man mot kinesisk lagstiftning.

– Huawei har pekats ut av SÄPO och Post- och telestyrelsen, som har kommit fram till de har för nära relationer med den kinesiska regimen för att tillåtas bygga teknologisk infrastruktur. Man kan inte utesluta att Huaweis telekomutrustning skulle kunna användas för avlyssning och man vill inte ge främmande makt den möjligheten.

”Det är inte IFK Göteborg, det är Sävehof”

Samarbetena med Zara Larsson och Sara Sjöström har nu gått ut men företaget fortsätter nu sitt försök till varumärkesbyggande genom att kliva in som sponsor för Sävehof.

– Det är inte mitt ansvar att döma Sävehof, men de borde fundera över om det är lämpligt med tanke på kopplingen till partistaten och de uppgifter som finns om delaktigheten i övervakningen av uigurer i Xinjiang.

– Det här är ett sätt för Huawei att rädda det som räddas kan i Sverige. Plötsligt kan de inte sälja till svenska operatörer. De har kvar sina mobiltelefoner men Google låter dem inte använda sin operativsystem. Om man ska var riktigt cynisk är det inte IFK Göteborg, det är Sävehof. Det är ett svaghetstecken, de har ett problem med sin attraktionskraft.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.